"Така кількість загиблих й травмованих для нас вперше": історія полтавського рятувальника, який ліквідовував наслідки обстрілу ТЦ "Амстор"

06 липня 2022 0
Яніна Климань
Розповідь рятувальника Владислава Биковця про ліквідацію пожежі в кременчуцькому ТЦ, який російські окупанти обстріляли ракетами 27 червня.

Рятувальник Владислав Биковець гасив пожежу в торговому центрі в Кременчуці, яка виникла внаслідок ворожого ракетного обстрілу. Його залучили до гасіння 27 червня близько 18:00. PTV поспілкувався з рятувальником про особливості професії та ракетний удар по торговому центру в Кременчуці.

Владислав – начальник рятувального відділення групи рятувальних робіт аварійно-рятувальної частини. Йому 30 років, 13 з яких – присвятив порятунку людей.

"Виїжджали на місце події саме на цьому спеціальному рятувально-аварійному автомобілі.

Приїхали, побачили, вибрали вирішальний напрямок наших дій, доповіли про прибуття керівництву. Нам поставили задачу і ми її виконували.

На момент нашого прибуття було обширне поширення полум’я, тобто місцеві та найближчі підрозділи, які вже працювали на місці займалися гасінням пожежі та порятунком людей", - розповідає рятувальник.

Під час рятувальних робіт на Полтавщині була повітряна тривога, яка ускладнювала роботу співробітникам ДСНС:

"В цей час ми приходили до підвалів найближчих будинків, разом з керівництвом, нам показали де знаходяться місця укриття".

Ліквідовувати загоряння було важко, роботи тривали цілодобово, але постійно тривала ротація:

"Працювали із самого прибуття до 3:00, потім нам дали відпочити, а вранці також попрацювали й потім була ротація".

Загалом з початку пожежно-рятувальних робіт залучили близько 60 одиниць техніки із Полтавської, Кіровоградської, Черкаської областей та з міста Київ. Рятувальників було понад 400, найбільша кількість рятувальників на місці - 430. Майже всі вогнеборці Полтавщини були залучені до ліквідації.

"Масштабні пожежі для мене не новина, але при таких обставинах... Така кількість загиблих й травмованих для нас вперше", - говорить чоловік.

Вогнеборець бажає всім українцям перемоги та впевненості у своїх діях:

"Кожен з нас це частинка тої перемоги, потрібно, щоб кожен робив свою справу і тоді все в нас буде Україна".

Нагадаємо, 27 червня близько 16:00 у Кременчуці окупанти обстріляли торговий центр, де було понад тисячацивільних.

2 липня о 13:25 працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій завершили рятувально-пошукові роботи на території зруйнованого ТЦ. Внаслідок обстрілу загинули 19 осіб та постраждали 66 осіб, з яких 26 - госпіталізували. Всього з початку робіт знайшли 29 фрагментів тіл.