В Україні запровадили декретну відпустку для чоловіків

16 квітня 2021 0
Олена Кулага
Верховна Рада прийняла закон, який дозволяє чоловікам бути у декреті по догляду за дитиною.

15 квітня 2021 року Верховна Рада у другому читанні, ухвалила закон про забезпечення рівних можливостей матері та батька по догляду за дитиною.

Відповідно до інформації розміщеної на сайті ВР України, законом доповнено Кодекс законів про працю та Закон України “Про відпустки” новим видом відпустки - відпусткою при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується коштом роботодавця.

Відповідно до прийнятого законопроєкту, право на відпустку по догляду за новонародженою дитиною тривалістю 14 календарних днів надали: 

  • батькові, який перебуває в шлюбі з матір'ю дитини;
  • батькові дитини в разі, якщо шлюб не зареєстрований, але пара проживає разом, пов'язана спільним побутом, має взаємні права та обов'язки;
  • бабусі, дідусеві, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо один з батьків виховує її самотужки. 

Законом затвердили рівні права батька і матері дитини на отримання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Також чоловіки отримали право скоротити робочий час у випадку, якщо чоловік виховує дитину до 14 років; дитину з інвалідністю; або для батьків, які виховують дітей без матері (чи в разі перебування матері протягом тривалого часу в лікарняному закладі).

Фото: kurs.if.ua