Несезонні овочі та фрукти перед вживанням варто термічно обробляти

12 лютого 2021 0
Несезонні овочі та фрукти корисні, але якщо вживати їх у невеликій кількості. Перед споживання, тепличні плоди варто замочити у холодній воді на кілька годин або протушкувати, або проварити, а також зняти з них шкірку.

Помідори, огірки чи навіть виноград: вже давно полтавці не обмежують себе лише сезонними овочами та фруктами. У супермаркеті черга за цими продуктами. Однак не всі віддають перевагу тепличним плодам.

"Ми часто купуємо, за кількість нітратів переймаємося, але що робити іншого виходу немає?"

"Намагаюсь не часто, тому що в них зараз мало вітамінів"

"Не часто купую. Я не люблю тепличні, більш до вподоби натуральні"

"Я не купую зараз, вони зараз всі лише парникові"

"Так, часто купую, за кількість нітратів переймаюсь, але вибору немає"

"Купуємо, але ми їх дезінфікуємо"

"Часто, ось бачите купую це золото, воно й непотрібно, але купляю"

"Так часто, за кількість нітратів не переймаємося, тому що зараз все на нітратах"

"Ні, дуже рідко, бо немає коштів, я просто сама консервую" 

Дієтолог говорить, що вживати несезонні овочі та фрукти можна. Перед вживанням їх потрібно термічно обробити: замочити у холодній воді на кілька годин або протушкувати, або проварити, а також потрібно зняти шкірку з овочів та фруктів.

"Взимку є що їсти, окрім огірків та помідорів. Це стосується й фруктів. Взагалі неважливо це овочі чи фрукти, але тарілка повинна бути різноманітна та різнокольорова. Чим більше продуктів різних кольорів, тим більше антиоксидантів отримує організм", – розповіла дієтологиня Юлія Пахуща. 

А от товарознавиця іншої думки. Якщо все ж таки купляєте несезонні фрукти чи овочі, звертайте увагу на зовнішній вигляд та запах.

"Інколи краще, щоб фрукти та овочі були не зовсім естетичними, щоб вони не виглядали занадто намальованими, вони повинні бути природними", – розказала кандидат технічних наук з товарознавства харчових продуктів Аліна Ткаченко. 

Щоб зменшити кількість нітратів в овочах та фруктах, варто додати лимонний та гранатовий сік до страви.

Анастасія Гонтаренко, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення