Електронне направлення до лікаря: консультація безкоштовна, однак документ діє не у всіх медзакладах

01 лютого 2021 0
З квітня 2020 року діє електронне направлення до лікарів. Маючи такий документ хворий протягом року може звернутися до спеціаліста вузького профілю. Для пацієнта консультація буде безкоштовна.

Майже рік в Полтаві діють електронні направлення до профільних лікарів. Пацієнти можуть звернутися до будь-якого фахівця маючи такий документ. Оформлює електронне направлення сімейний лікар, і документом можна скористатися в будь-якій лікарні України. Маючи таке направлення на прийом до отоларинголога прийшла полтавка Агнеса Кибкало.

"Мені зручно, немає писанини, й почерк нерозбірливий не потрібно читати. Так, це зручніше. Мені зручно, загалом мене все влаштовує", – розповіла полтавка Агнеса Кибкало.

Маючи електронне направлення можна розраховувати на консультацію в будь-якому медзакладі, що уклав договір із Національною службою здоров’я України. Для пацієнта консультація безкоштовна.

"Сімейний лікар ухвалює рішення про необхідність даної консультації, якого саме спеціаліста. Потім вносить ці дані в компʼютерну систему, "Helsi Pro" й після цього створює направлення й підписує своїм електронним підписом", – розказала сімейна лікарка Оксана Ярова.

Не у всіх приватних лікарнях можна скористатися електронним направленням.

"Найбільш зручним було б для пацієнтів якби за ними йшли реальні гроші, разом з цими направленнями. Оскільки реальних грошей за них не має. За консультацію лікарю платять 10 гривень. Це, м'яко кажучи, не добре. Але сам по собі механізм зручний", – розповів президент Всеукраїнської Ради захисту прав пацієнтів Віктор Сердюк. До деяких лікарів направлення не потрібне – це гінеколог, психіатр, стоматолог, педіатр, нарколог та фтизіатр.

Олександра Шилова, Сергій Чорномаз, PTV полтавське Телебачення