Україна виходить на "епідемічне плато" із захворюваності на COVID-19

25 грудня 2020 0
У Міністерстві охорони здоровʼя заявили про те, що в Україні третій тиждень поспіль зменшується кількість хворих на COVID-19. З одного боку, країна дійсно вийшла на "епідемічне плато", з іншого – тестувань роблять у кілька разів менше, ніж необхідно.

В Україні спостерігається зниження захворюваності на COVID-19. Згідно з даними МОЗ, протягом останніх двох тижнів поступово зменшується кількість нових хворих. В області ж за останні два тижні можна, навпаки, спостерігати поступове збільшення кількості захворювання.
Експерти говорять, що Україна поступово виходить на епідемічне плато. При цьому поступово стабілізується кількість хворих як з важким, так і з легким перебігом хвороби.

"Люди з легким перебігом зараз стали менше звертатися до лікарів, тобто просто переносять коронавірус, як звичайну застуду. Водночас люди з важчим перебігом захворювання швидше звертаються до лікаря і їм надається необхідна допомога", – сказав провідний експерт з біотехнології Юрій Леонов.
Епідеміологи говорять, що стрімке зростання захворюваності та друга хвиля коронавірусу були в жовтні, а перейшли у плато приблизно всередині листопада. При цьому якщо під час другої хвилі була приблизно половина позитивних результатів від усіх зроблених тестів, то зараз цей показник становить близько третини.

"Якщо порівняти дані Укрстату з повідомленнями МОЗу, то можна побачити, що у вересні й жовтні померло на 16 тисяч людей більше, ніж минулого року, у вересні й жовтні, і ці 16 тисяч не можна пояснити самим коронавірусом. З них лише 4,6 тисячі належать до коронавірусу. Тобто близько 11 тисяч померлих є такою собі надлишковою смертністю, яка не входить до статистики МОЗу, однак чим же іншим її можна пояснити, як не коронавірусом?", – прокоментував епідеміолог Вадим Арістов.

При цьому існує така думка, що тестувань роблять приблизно у чотири рази менше, ніж необхідно. Тому обʼєктивні висновки про те, чи дійсно знижується захворювання, зробити складно, кажуть експерти.

Дарина Литвак, Юрій Поденко, PTV Полтавське Телебачення