Уряд обмежив автозаправки в націнках на паливо

14 травня 2021 0
Ольга Семенко
В Україні запровадили граничні торговельні надбавки на паливо.

З 15 травня на період карантину в Україні почнуть діяти граничні торговельні надбавки на паливо. Відповідну постанову 14 травня ухвалив Кабінет міністрів України, повідомила пресслужба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Згідно з повідомленням, гранична торговельна надбавка нараховуватиметься до середньої вартості пального, яка визначатиметься на підставі даних міжнародного інформаційного агентства "Platts CIF NWE" за попередню декаду з урахуванням акцизу та податку на додану вартість.

Граничний рівень торговельної надбавки встановили в таких розмірах:

- не більше 7 гривень (включаючи ПДВ) на 1 літр для дизельного палива;

- не більше 5 гривень (включаючи ПДВ) на 1 літр для автомобільних бензинів.

Такі надбавки запропонували на підставі проведеного аналізу маржинальності роздрібного продажу пального, виходячи з даних міжнародних інформаційних агентств про вартість пального на європейських біржах, відкритих статистичних даних та відкритих даних українських інформаційних агенцій щодо роздрібної вартості пального за останні три роки. Їх мають враховувати продавці палива під час встановлення роздрібної ціни.

Це рішення має на меті унеможливити маніпуляцію цінами, стабілізувати ринок роздрібної торгівлі пальним та запровадити прозорий механізм ціноутворення. Уряд ухвалив його, щоб захистити споживачів, які постраждали від карантинних обмежень.