У гуртожитку на вулиці Шевченка від початку опалювального сезону немає тепла у квартирах

17 лютого 2021 0
Мешканці гуртожитку за адресою Шевченка, 113б від початку опалювального сезону не мають теплопостачання. Все через аварію на трубопроводі всередині будинку. Нарікають люди на сусіда, який нібито пошкодив комунікації.

16 градусів за вікном, а у кімнатах температура +10. Близько 20 родин, які живуть у гуртожитку на вулиці Шевченка, не мають тепла від початку опалювального сезону. Мешканці будинку повідомили, що причина в наступному. У процесі виконання ремонтних робіт за цими дверима, робітники власника кімнат пошкодили тепломережу в гуртожитку.

"За цей рік ми не можемо вилікуватися. Наші діти постійно хворіють. Ми не знаємо що нам робити. Постійно холодно. Рятуємось як тільки можемо. Електричні килимки вже дітям купили. Вони все одно кашляють постійно. До дитячого садка навіть не ходять, бо ще й звідти болячок принесуть. А нащо воно нам?" – розповіла мешканка гуртожитку Надія Василевська.

Через перепад температур зі стін відпадають шпалери та на них зʼявилася пліснява.

"У цьому місяці ми заплатили 1 232 гривень за електроенергію. Раніше коли було опалення сплачували до 200. Ну там 180, 170 гривень", – повідомила мешканка гуртожитку Юлія Трофименко.

Чоловік, який, за словами мешканців, пошкодив комунікації, свою провину не визнає. Говорить, що труба зламалася у квартирі іншого жителя.

"Я здав гроші 2 500 гривень десь на загальний ремонт будинку. Люди їх зібрали, але не ремонтують. Хочуть, щоб хтось це зробив за них. Прорив стався у квартирі № 8 під підлогою і внаслідок ремонту у квартирі № 12, де мешкає Микола Таран", – зазначив мешканець гуртожитку, який виконував ремонт Ігор Плеханов.

"Полтавтеплоенерго" не зможе відновити подачу тепла поки є несправність комунікацій.

"Наші фахівці призупинили постачання теплової енергії, закрили постачання теплоносія. Мешканцям було доведено, що для того аби було відновлено теплопостачання саме до цього будинку, необхідно ліквідувати ушкодження", – сказав речник "Полтаватеплоенерго" Олександр Циганок.

Власником будинку є ЖЕП "Будівельник". Наразі організація перебуває в процесі ліквідації.

"Підприємство не виконує жодних робіт, в нього немає прибутку. Воно наразі в процесі ліквідації. У підприємства немає коштів на виконання будь-яких робіт взагалі", – розповів представник ЖЕП "Будівельник" та балансоутримувач гуртожитку Микола Рибаченко.

Юрист розповіла, що довести провину людини, яка пошкодила комунікації, складно.

"Саме особа, яка пошкодила чуже майно має нести відповідальність. Що можуть робити власники пошкодженого майна? Вони можуть звернутися до нього в позасудовому порядку. Якщо він відмовляється лагодити або відшкодовувати кошти на ремонт, вони мають право звернутися до суду з позовом про відшкодування завданої їм матеріальної шкоди", – зазначила юрист Христина Фіщенко.

Також люди можуть звернутися до суду з позовом, щодо проведення їх майна в належний стан.

Анастасія Абаніна, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення