Без штучних запахів та з маркуваннями: як правильно обрати штучну ялинку

10 грудня 2020 0
Щоб обрати безпечну штучну ялинку, треба звертати увагу на те, аби новорічне дерево не мало специфічних запахів. Тому їх радять купувати у приміщенні, а не на ринку, звертати увагу на те, щоб елементи не фарбувалися, а також на наявність маркувань.

Звичайні зелені, покриті штучним снігом та навіть дизайнерські з гілок дерев. На ринку та в магазинах зʼявляються штучні ялинки. 

"Я прийшла, щоб обрати красиву ялинку. Можна вже морально готуватися до Нового року. Дивлюся на якість, на оригінальність. І звісно ж, на деталі. Як творча людина, хочу підібрати щось особливе", – розповіла відвідувачка магазину Ілона Безгіна.

Відвідувачі звертають увагу не лише на дизайн, але й на те, щоб ялинка була безпечною.

"Набувають популярності засніжені ялинки, виглядають вони дуже реалістично. Бо снігу з кожним роком все менше і менше. При виборі ялинки треба дивитися на гілочки, щоб вони були пухнастими, щоб сніг не осипався, і щоб не було запаху", – розказала Світлана Смірнова, флорист-декоратор.

Фахівці не радять купувати штучні ялинки на ринку. Якщо вони виготовлені з неякісного пластику, можуть мати сторонній запах. Який на свіжому повітрі можна не помітити. Окрім цього неякісні матеріали можуть викликати алергічні реакції. Штучні ялинки мають відповідати параметрам ДСТУ.

"При переміщенні продукції в тепле приміщення, при нагріванні сторонні, неприємні запахи одразу ж відчуваються. Як і будь-які товари, які реалізуються на території України, повинні мати відповідне маркування з інформацією про походження, найменування та місцеперебування виробника. Якщо це імпортована продукція, то також інформація про підприємства, які представляють цю продукцію на території України", – розповів начальник відділу ринкового та метрологічного нагляду Держпродспоживслужби Денис Калашник.

Також у Держпродспоживслужбі радять вимагати товарний чек, за допомогою якого покупець може забезпечити захист своїх прав.

Дарина Литвак, Максим Страшко, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення