Українці витрачають половину своїх доходів на їжу

26 січня 2022 0
Українці половину від своєї зарплатні витрачають на їжу та безалкогольні напої. Такі дані підрахував Держстат. Найбільше грошей йде також на алкоголь, цигарки, комуналка та житло.





Понад 40 відсотків своїх доходів українці витрачають на продукти та безалкогольні напої. Серед причин – любов до їжі та схильність до надлишкового споживання харчів. До прикладу, в європейських країнах на їжу витрачають у двічі менше.

Полтавці зізнаються, що люблять смачно поїсти, але розподіляють витрати на продукти по-різному.

"Я думаю, що на їжу йде відсотків 40 бюджету. Якщо хочеш нормально харчуватися, тим паче якісними продуктами, доводиться платити", – розповіла полтавка Антоніна Говоруха.

"Мені, можливо, трохи пощастило, в мене десь відсотків 15 сукупного сімейного доходу йде на харчування. А все інше на дітей. Їх треба ростити, треба їх одягти", – сказала полтавець Руслан.

"Я 14 років прожив у Європі, я знаю, як там люди харчуються, в Україні набагато більше витрачають на їжу, на продукти, ніж в Європі. Чому так? Народ любе поїсте, в кожного українця вдома щодня мінімум два рази готують, в Європі тільки обід готують", – розповів полтавець Саргаддінь Мамішов.

"Та майже всі. Як у нас на двох п'ять тисяч пенсії, 1500 це комуналка, 3500 лишається, ото й рахуйте. Не дуже ми задоволені", – розповіла полтавка Віра Пилипенко.

"В останній час речі практично не купуємо, більша частина йде на продукти й комуналка, на речі не залишається", – розказав полтавець Юрій Ніколаєнко.

"В цьому місяці витратила на ліки понад три тисячі. А на їжу що лишилося. Можна купити знецінене молоко, йогурт, оце так живемо", – сказала полтавка Анна Мандич.

"Можливо через стрес, може доки сиділи вдома під час пандемії більше почали харчуватися, і так трохи у звичку ввійшло", – вважає полтавець Олександр.

Найчастіше українці витрачають кошти на харчі, безалкогольні напої, житло, комуналку, транспорт, алкоголь та цигарки.

Розподіл доходів всередині кожної родини – це справа індивідуальна, але первісна потреба це їжа.

"Досить часто українці купують і їдять для того, аби зняти стрес, для того, аби урізноманітнити своє життя, аби якимсь чином підняти собі настрій. До харчів входять товари не тільки першої необхідності, а й смачненьке, солоденьке, фрукти. Те, що ми іноді надмірно споживаємо", – повідомила доцентка кафедри маркетингу ПУЕТ Марина Іваннікова.

"В країнах, де відносно дешеві продукти, де дешеві послуги, і немає високих податків, є таке. Тому що у США, Європі, там політики трохи інша, там дуже високі податки, але дуже висока зарплата. Така логіка, що ми вам платимо дуже велику зарплату, але ви платите дуже великі податки, цим самим забезпечуючи себе і бюджет", – розповів економіст Олександр Охріменко.

Те, що українці витрачають майже половину доходів на їжу, не є показником зубожіння населення. Багато купуємо, тому й багато споживаємо. А 40 відсотків від купленого і взагалі викидається на смітник.