"Укрзалізниця" вигнала дітей на вулицю

15 лютого 2022 0
Полтавський палац залізничників, який розташований поблизу Південного вокзалу, планують продати. У стінах цього приміщення займалося близько 400 дітей у 16 різних гуртках. Наразі більшість приміщень вже порожні, адже керівництво змусило виїхати гуртки.





Палац культури залізничників продаватимуть. У стінах цього приміщення займалося близько 400 дітей у 16 різних гуртках. Наразі більшість приміщень порожні, адже "Укрзалізниця", яка є власником будівлі, змусило виїхати всі колективи з будівлі.

"Тут в нас були куліси, гарні голубого кольору, також завіса й арлекін. А тут в нас були чудові сидіння", – розповіла директорка палацу залізничників Ірина Вовченко.

Керівництво "Укрзалізниці" заборонило відвідувати заняття дітям ще на початку карантину у 2020 році.

"Під наш підпис попередили, щоб жодного колективу тут не було, щоб жодна дитина тут не займалася. Ось вже з березня 2020 року, як колективи не займаються, ніхто за це не сплачує, тому що немає кому працювати. Керівники гуртків отримують 70 відсотків від ставки", – додала Ірина Вовченко.

Після цього "Укрзалізниця" повідомила адміністрацію Будинку культури, що більшість приміщень пустують, тому цей будинок є збитковим.

Поки на порталі Prozzoro відсутня інформація про продаж будинку культури, який розташований на площі Слави.

"Цим питання займається "Укрзалізниця", ми поки подаємо лише документи й всю інформацію про будинок культури, а далі вони вже будуть всім займатися. Загалом це все через збитковість", – зазначив начальник полтавської дирекції залізничних перевезень регіональної філії "Південна залізниця" Микола Терещенко.

Щоб гуртки й далі працювали, керівники колективів мають знайти нове приміщення.

"Професіоналів викинули на вулицю, найгірше, що діти теж тиняються десь під мостом. Більше ніж 400 дітей повинні сюди ходити і вони ходили б", – вважає художній драматург Олег Мінгальов.

Сергій Жмуренко у цій будівлі хотів відкрити театральний гурток, однак тепер змушений шукати інші приміщення.

"Насправді, набагато краще все-таки знайти нормальне розв'язання цього питання. Чи передати його полтавській громаді чи якось по-іншому відновити його роботу", – відповів полтавець Сергій Жмуренко.

Палац залізничників не єдина будівля, яку продає "Укрзалізниця". На аукціон вже виставляли й інші будинки культури та нежитлові приміщення в інших містах України.

"Більшість державних підприємств продають те, що немає прямого відношення до їх діяльності. Це робить не тільки "Укрзалізниця", це робить "Укрпошта", "Нафтогаз". Всі вони розпродають все те, що їм є нецікавим", – повідомив голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Наразі керівники дитячих колективів та батьки збирають підписи, щоб надіслати лист до Президента України.