Гастротур у минуле: картопляна товчанка із додаванням квасолі та маку

01 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Незвичайна, але, водночас, проста страва, яка ідеально смакує у літню пору.

овчанка — це один з найпоширеніших гарнірів в українській кухні, який активно готували наші предки ще 100 років тому. Деякі з істориків вважають, що страва виникла на території сучасної Тернопільщини та максимально обєднала вимоги до калорійності та смаку готової страви. Класична товчанка являє собою пюре з відвареної картоплі і квасолі, які окремо варять а потім товчуть. Потім туди додають мак і все це ретельно перемішують. У випадку відсутності квасолі використати можна будь-які бобові на ваш розсуд. Головне у цій страві – ретельне подріблення та змішування складових страви, а також завзяття із яким ви поринатимете у гастротрадиції минулого

Інгрідієнти:

Картопля 3-4 шт. 

Квасоля ½ склянки 

Лавровий лист 1 шт. 

Духмяний перець 2 горошини 

Мак 3 ст. л. 

Вершкове масло 50 г 

Сіль та перець та часник за смаком 

Спосіб приготування:

1.       Очистіть 3-4 картоплини від шкірки і наріжте довільними шматочками. Відваріть в підсоленій воді з додаванням одного лаврового листа і двох горошин духмяного перцю до готовності. Квасолю (½ склянки) відваріть до готовності. Відвар злийте – він нам більше не знадобиться. За бажанням можна використовувати і червону консервовану квасолю.

2.       Воду з готової картоплі злийте в чашку і відставте, лавровий лист і духмяний перець витягніть. Перекладіть квасолю до картоплі, додайте мак та 50 г вершкового масла.

3.       Добре розтовчіть картоплю з квасолею, щоб квасоля максимально розім'ялася. За необхідності долийте картопляного відвару, регулюючи таким чином консистенцію товчанки. До готової страви додайте сіл та спеції за смаком.