Надзвичайний стан в Україні

23 лютого 2022 0
На всій території України, крім Донецької та Луганської областей, буде запроваджено надзвичайний стан. Також президент України Володимир Зеленський підписав указ про призов резервістів в особливий період. Призов розпочинається відсьогодні.





На всій території України, крім Донецької та Луганської областей, вводять надзвичайний стан.

Через це можуть обмежувати рух автівок та перевіряти їх. Під забороною проведення масових заходів та концертів, а також мирних мітингів. Деякі дороги можуть перекрити, а аеропорти припинять свою роботу, комендантську годину вводити поки не планують.

"В залежності від тих чи інших територій буде прийматися рішення чи то посилений, чи то пом'якшуваний режим, щоб була безпека у нашій Україні", – повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

Сьогодні на Маріупольському напрямку фіксували військову техніку під прапорами "Л/ДНР" та Російської Федерації. А на супутникових знімках видно, що у Гомельській області, що за 50 км від кордону України, також розташовані сотні військових машин та десятки наметів, крім того, техніку фіксують й на кордонах з Харківською областю.

"Їх тактична група нараховує лише 70 відсотків справної техніки. 30 відсотків техніки справна й вона стоїть у напрямку Бєлгорода. Знаємо і бачимо, що російська війська закупили 45 тисяч пакетів для перевезення трупів", – наголосив начальник Управління СБУ у Харківській області Роман Дудін.

Напередодні президент України Володимир Зеленський підписав указ про призов резервістів в особливий період, викликати військовозобов'язаних почали з 23 лютого.

"Нам необхідно оперативно доукомплектувати Українську армію та інші військові формування. Ми маємо підвищити готовність українського війська до всіх можливих змін в оперативній обстановці. За рішенням Головнокомандувача Збройних Сил України будуть проведенні навчальні збори резервістів системи тероборони", – повідомив президент України Володимир Зеленський.

Призов резервістів стосується громадян віком від 18 до 60 років. Це будуть як офіцери, так і рядовий, сержантський склад.

"Будуть призивати щонайменше 36 тисяч військовослужбовців першої черги. Це для того. Щоб поповнити чинні нині бойові підрозділи й догнати їх до штатів у воєнний час. Якщо оголошена мобілізація, то це вже шлях до війни", – зазначив політолог Віктор Бобиренко.

Також Верховна Рада України у першому читанні ухвалила законопроєкт про вільне використання вогнепальної зброї.

"В основному зброю реалізують на Сході України. Нам магазини повідомляють, що збільшився продаж боєприпасів і люди скуповують. Це хороший меседж, тому що наші люди не купують гречку, а купують боєприпаси", – зазначив заступник голови Національної поліції Олександр Фацевич.

На Сході України російські окупанти продовжують обстрілювати наші позиції, зокрема із важкого озброєння. Внаслідок обстрілу минулої доби один український воїн загинув, а один військовослужбовець отримав поранення.

"Об’єднані Сили України адекватно відповідають на дії загарбників відкриваючи вогонь лише по позиціях окупаційних військ. Наголошую, що військовослужбовці дотримаються міжнародних норм та права та не здійснюють обстріли об’єктів цивільної інфраструктури", – розповів начальник пресслужби Об'єднаних сил Павло Ковальчук.

Водночас до наших військовослужбовців почали надходити повідомлення з погрозами від окупантів. Також Служба Безпеки України, у ході контррозвідувальної роботи, отримала розмови бойовиків так званих "ЛНР" та "ДНР", які днями обстрілювали мирне населення на Сході.

– У нас обстрілюють, десь там де Обозне або Весела Гора. Звідти й за нами, зрозумів? Ні, не "укропи" кидають, а наші.
– Все стоїмо й дивимося уважно. Я на телефоні. Все продовжуємо туди ж. (звуки пострілів)
– Вправо 50 прийняв. Добре. Працюємо як? Стільки ж? Прийняв.

Висловлюють підтримку Україні й інші країни. Сьогодні Володимир Зеленський зустрівся з президентами Литви та Польщі. Напередодні підтримав Україну й президент США Джо Байден він зазначив, що Сполучені Штати продовжать надавати оборонну допомогу Україні.

"Путін вважає, що в нього є право оголошувати нові країни. Це потужне порушення міжнародного права, тому потрібно чітко відповідати з нашими партнерами. Росія не зможе запозичувати на міжнародних ринках та не зможе торгувати новими держоблігаціями", – зазначив президент США Джо Байден.

Зранку 23 лютого Верховна Рада України проголосувала за те, щоб ввести санкції на 10 років проти депутатів Держдуми та Ради Федерації, які визнали "ДНР" та "ЛНР". Вдень Росія вже почала вивозити з України дипломатів та персонал. Сайти Кабміну, Верховної Ради, СБУ та МЗС перестали працювати, а до правоохоронців надійшло псевдоповідомлення про замінування Верховної Ради. Натомість Національний банк України повідомив, що причин для паніки немає й навіть у разі надзвичайної ситуації банки працюватимуть у звичному режимі.