Без небезпечних консервантів або заморожена: як обрати якісну червону ікру

31 грудня 2020 0
Якісна червона ікра у жерстяних банках не має містити консерванту Е239 – він спричиняє тахікардію, головний біль та алергічні реакції. Заморожена ікра консервантів у складі не містить, але така обробка може вплинути на смак продукту.

Червона ікра – традиційний новорічний делікатес. На прилавках цього магазину продукт продається замороженим або у жерстяних банках. Є певні поради, як обрати якісний продукт до святкового столу.

"Зверніть увагу на наявність консервантів. На жаль, у червону ікру їх додають дуже часто. Без них вона просто не буде зберігатися. Ми бачимо зазначені Е200 і Е211 – це більш безпечні консерванти, але якщо ви бачите Е239 я вам раджу такої ікри не купувати", – розповіла товарознавець харчових продуктів у ПУЕТ Аліна Ткаченко.

Серед трьох різновидів ікри, у двох є консервант Е239 – уротропін, який вважається небезпечним і викликає синдром китайського ресторану: головний біль, тахікардію й алергічні реакції.

"Ще один секрет для споживача. Треба взяти банку й потрусити, якщо буде булькітливий звук, таку ікру не варто брати. Наступна порада для споживачів, дата виробництва повинна бути в межах від липня по вересень, якщо це інший період, велика ймовірність того, що так ікра виготовлена із замороженої", – додала Аліна Ткаченко. 

У магазині є й заморожена ікра. Вона не містить консервантів, але така обробка може вплинути на смак продукту. "На жаль, сьогодні велика кількість скарг на підроблену ікру. Її найчастіше купують в інтернеті, або в місцях стихійної торгівлі. На вулиці продається симпатична баночка, написано "Червона ікра" 100-150 гривень, або чорна ікра 140 грамів за 200 гривень, ціна має вас насторожити", – сказав виконавчий директор в Союз споживачів України Максим Несміянов. 

Термін зберігання відкритої ікри – 24 години. Банка має бути цілісна, без іржі. А інформація на пакуванні має бути перекладена українською мовою.

Тамара Мордик, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення