На Макухівському сміттєзвалищі мають встановити протифільтратні екрани

12 серпня 2021 0
Господарський суд зобов’язав Полтавське КАТП-1628 встановити протифільтраційний екран по периметру Макухівського сміттєзвалища. Це потрібно для того, щоб зі сміттєзвалища перестали витікати фільтрати.


По периметру Макухівського сміттєзвалища має з’явитися протифільтраційний екран. Нещодавно Господарський суд Полтавської області зобов’язав Полтавське КАТП-1628 встановити таке обладнання. Начальник держекоінспекції Центрального округу Євген Мартосенко прокоментував це рішення так.

"Коли видавалися документи на будівництво сміттєзвалища, робилися відповідні документи, у яких було прописано, що для того, аби експлуатувати сміттєзвалище, їм потрібно зробити перше, друге, третє. Повинен бути встановлений бетонний резервуар для фільтрату, щоб витікав фільтрат", – пояснив Євген Мартосенко.

Комунальники також мають прибрати озеро фільтрату, яке утворилося на території сусіднього лісгоспу. А ще виплатити штраф у понад 20 тисяч гривень. Фільтрат від сміттєзвалища може забруднювати ґрунт та потрапляти у колодязі місцевих жителів.

"Бувало таке, що була й алергія, навіть в мене діти мали хворобу Боткіна. Але ми цю воду вже перестали пити. У нас власна вода, своя", – розповів Володимир Петрович.

Деякі мешканці щороку перевіряють стан води, перш ніж вживати. Несуть її до лабораторії, щоб оцінити рівень вмісту нітратів.

"Мій аналіз води показав, що на 70 відсотків перевищені нітрати у воді. Тому її не можна навіть давати собаці, яка живе вдома. Ще, наприклад, 10 років тому воду на першій вулиці, та, що берегова, крайня, можна було вживати. Реально можна було пити", – сказала Влада Орлова.

Протифільтраційний екран не зможе стримувати всі фільтрати, сказав еколог.

"Встановлювати треба, ловити треба, але там немає дренажної системи, і фільтрат надходить звідусіль. Тому же саме ставити цю споруду, яку пропонується, я, наприклад, не розумію. Тому що це повинно бути щонайменше метрів 500-600 цього екрану", – зауважив еколог Павло Писаренко.

Без технічного проєкту уявити, як працюватиме протифільтраційний екран, досить важко, каже еколог. Його варіант робочої схеми виглядає наступним чином.

"Це повинна бути дренажна система, помпи, які відкачують і окремо його фільтрують", – додав Павло Писаренко.

Полтавське КАТП-1628 ще може подати апеляцію на рішення суду. На дзвінки кореспондентів впродовж дня не відповіли.

Цей матеріал підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED