У архіві Полтавської області оцифрували понад дві тисячі документів

02 березня 2021 0
У державному архіві Полтавської області за п'ять місяців оцифрували понад дві тисячі описів – це довідники за якими дослідники шукають необхідні документи. Після оцифрування описи потраплять на сайт установи.

У державному архіві Полтавської області за п'ять місяців оцифрували понад дві тисячі архівних описів – це довідники, за якими дослідники та шукачі інформації щоденно здійснюють пошуки необхідних документів. Без цієї процедури жоден користувач не зможе знайти те, що шукає.

"Ці документи вони як і сучасності, так і минулого. І яка наповнюваність фондів ми можемо зрозуміти зараз відкривши опис. Це й за 20, 70 роки й вже 2000-х тисячні. От в цьому найголовніша цукерка. Оцифрування дає можливість для шукача інформації, вдома, дистанційно сидіти пити каву й працювати", – розповіла архівіст першої категорії Алла Кравець. 

Норма оцифрування описів – 220 аркушів за день. Після того як працівники архіву просканують всі аркуші, опис з'являється на сайті, звідки й можна розпочати пошуки необхідної інформації.

"Ось, наприклад опис – справа №1 "Протоколи засідання виконкому сільської ради депутатів трудящих 17 квітня 1946 року. Дослідник може дізнатися скільки аркушів. Він може сидіти вдома дивитися й працювати. Й він може замовити справу приїхати й досліджувати її", – додала розповіла архівіст першої категорії Алла Кравець.

Найзапитуваніша інформація за якою звертаються у державний архів – це дослідження власного родоводу, тобто генеалогія.

"Якщо ми візьмемо загальну кількість за 100 відсотків, то десь половина дослідників займається тим, що шукають власний родовід, ну й ще займаються науковими дослідженнями, дослідженнями населених пунктів, тематичними проблеми, історіями підприємств, установ, різних організацій і так далі", – розповів старший науковий співробітник державного архіву Полтавської області Вячеслав Сушко.

Триватиме процес оцифрування описів у державному архіві близько двох років, після чого почнуть сканувати самі документи.

Тамара Мордик, Сергій Чорномаз, PTV Полтавське Телебачення