Опалювальний сезон у Полтаві: платіжки збільшаться на 50% або не буде тепла

07 жовтня 2021 0
"Полтаватеплоенерго" хоче підвищити платіжку на тепло майже на 50 відсотків. Все через те, що підприємство має борги у розмірі 862 мільйони гривень. Заборгованість має погасити обласна рада.






Опалювальний сезон у Полтаві під загрозою зриву. Все через те, що "Полтаватеплоенерго" має борги, які має перекрити обласна влада, якщо цього не станеться для полтавців тариф на тепло може збільшитися майже у півтора раза.

"Ми про це багато разів говорили. Яке буде ухвалене рішення та коли буде відомо хоча б щось, на сьогодні не відомо. Адже вчора на засіданні повідомили, що обласна адміністрація та облрада буде звертатися до Уряду і там будемо шукати підтримки", – повідомив керівник пресслужби КП "Полтаватеплоенерго" Олександр Циганок.

Полтавець Микола Щербак мешкає разом з дружиною й на двох отримують пенсію близько десяти тисяч й більшу частину витрачають на оплату комунальних послуг.

"Для оплати опалення і все інше, то десь чотири з половиною тисячі мені потрібно буде віддати за користування цими послугами. Тоді мені на хліб навіть вистачати не буде", – сказав полтавець Микола Щербак.

Окрім того, що платіжки можуть зрости майже на п'ятдесят відсотків, у квартирі полтавці відчувають вже холод.Вважають, що так буде і взимку.
"Ось це я кожну ніч одягаю, бо воно тепленьке, але все одно відчувається, що прохолодно", – додав полтавець Микола Щербак.

 "Тримаю тепло у квартирі тільки за допомогою обігрівачів, але вони не рятують нас. В мене маленька дитина на яку потрібно багато коштів, а ще платити за опалення такі кошти, то вибачте ми не мільйонери", – розповіла полтавка Тетяна Богодюк.

Але позбавити полтавців від великих платіжок цього опалювального сезону обласна влада не обіцяє. Адже 862 мільйонів для погашення боргів в області немає.
 "Тут буде декілька джерел фінансування: обласний бюджет, і державна підтримка. Я думаю, що "Нафтогаз" ще опрацює додатковий механізм. Декілька джерел допоможуть, щоб опалювальний сезон відбувся", – вважає перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко.

Кілька днів тому президент України Володимир Зеленський підписав меморандум з міськими головами про те, що тарифи на тепло збільшуватися не буде. Але на Полтаву цей меморандум не діє, адже підприємство "Полтаватеплоенерго" на балансі області, сказав експерт.

"Знайти такі кошти, понад 800 мільйонів, фактично неможливо. Тому я вважаю, що депутати будуть змушені підіймати тарифи на тепло. Ми є виборцями й обирали депутатів обласної ради, тому можемо звертатися до них та просити спрямувати хоча б частково кошти для того, щоб зменшити навантаження", – повідомив голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Коли саме почнеться опалювальний сезон у Полтаві поки невідомо. Адже, щоб опалення ввімкнули, потрібно, щоб температурні показники впродовж трьох днів опустилися нижче восьми градусів.