Схема заволодіння зерном: службовцям держпідприємства на Полтавщині повідомили про підозру

23 лютого 2022 0
Олена Кулага
Чотирьом особам, яких підозрюють у незаконному заволодінні зерном на суму близько 14,8 млн грн, детективи НАБУ повідомили про підозру.

22 лютого детективи НАБУ у справі щодо заволодіння майном Полтавського комбінату хлібопродуктів повідомили про підозру екскерівнику держпідприємства, який наразі перебуває за межами України.

Крім того, 23 лютого повідомили про підозру ще трьом особам, у співучасті з якими був вчинений злочин, повідомила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Слідство встановило, що у 2015-2018 роках вказаний посадовець спільно з начальником елеватора та представниками приватних компаній організували корупційну схему із заволодіння зерном. 

Зокрема, службовці держпідприємства, ймовірно, підробляли документи, щоб показати фіктивне надходження зерна від компаній на переробку. Далі перероблене зерно, яке належало державі та іншим зберігачам, відвантажували приватним компаніям під виглядом нібито раніше завезеного, хоча насправді ті ніякого збіжжя не завозили.

У результаті таких дій, держпідприємство втратило зерно на загальну суму близько 14,8 млн гривень.

Дії екскерівника держпідприємства кваліфікували за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) Кримінально кодексу України.

Дії начальника елеватора  – за ч. 1 ст. 366 КК України, дії двох інших співучасників – за ч. 2 ст. 27 та ч. 5 ст. 191 КК України.

Розслідування здійснювали у співпраці з Управлінням СБУ у Полтавській області.

фото: agropolit.com