Студенти більше не отримуватимуть "червоний диплом", всі документи будуть одного зразка

15 січня 2021 0
З січня 2021 року студенти більше не отримуватимуть дипломи з відзнакою. Все через те, що попередній наказ Міністерства освіти та науки втратив чинність. "Червоні дипломи", які отримали до 2021 року залишаються дійсними.

Випускники вищих навчальних закладів не отримуватимуть "червоні дипломи". Відповідний наказ 29 грудня затвердило Міністерство освіти й науки, а набув він чинності в січні цього року.

Все через те, що попередній наказ МОН втратив свою чинність. Тож, тепер всі дипломи будуть одного зразка.

Катерина Безкостна цьогоріч закінчила університет. Свій диплом з відзнакою отримала 4 січня. Дівчина одна з останніх, хто отримав документ такого зразка.

"У мене диплом з відзнакою, такий вигляд має з червоним написом. Такі дипломи взагалі стимулюють студентів на краще навчання, адже коли ти приходиш на роботу і в тебе є диплом з відзнакою, то ти будеш тільки в пріоритеті й це завжди мотивує", – розповіла випускниця Катерина Безкостна.

А ось Ярослав Гопаца, хоч і навчається на відмінно, але отримає вже документ нового зразка.

"Я навчаюся на третьому курсі й все йшло до того аби я отримав "червоний диплом", адже всі оцінки в мене були гарні, лише п'ятірки. Але я не розумію навіщо влада зараз скасовували ці дипломи з відзнакою. Для мене це була мотивація вчитися ще краще, але зараз в мене, як студента цю мотивація забрали", – поділився студент Ярослав Гопаца.

Серед переліку документів, які будуть видавати студентам після випуску – дипломів з відзнакою вже немає. Документи, які видавали до цього, будуть дійсні.

"Кожне правило повинно бути прописано, якщо в цьому наказі вони не прописані, то це означає, що їх не існує. Дипломи, які вже є червоні вони й надалі будуть дипломами з відзнакою. Вони не втрачають свою силу, адже цей наказ не говорить про те, що потрібно скасувати всі попередні дипломи та прирівняти їх до звичайних", – сказав правник Дмитро Ламза.

Відтепер можна отримати лише диплом молодшого бакалавра та бакалавра, диплом магістра, форму диплома доктора філософії, мистецтв та наук, а також форму додатка до диплома європейського зразка або зразок академічної довідки.

Анастасія Гонатренко, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення