Ситуація на Сході після визнання Путіним Донецької та Луганської народних республік

22 лютого 2022 0
Велика Британія запроваджує санкції проти п'ятьох російських банків та трьох російських олігархів після рішення Росії визнати "Л/ДНР". А Верховна Рада України закликає міжнародну спільноту запровадити додаткові санкції проти РФ та її керівництва.






Росія офіційно вийшла з Мінських угод, повідомляє прессекретар Путіна Дмитро Пєсков. Напередодні Путін всупереч міжнародному праву у своєму зверненні оголосив про визнання ЛНР та ДНР, й одразу підписав відповідний указ. Путін закликав думу ратифікувати договори про дружбу та взаємодопомогу з незаконно проголошеними республіками. Термін дії угоди 10 років.

"Змінюються президенти й депутати ради, але не змінюється суть агресивного націоналістичного характеру самого режиму, що захопив владу в Києві. У зв'язку з цим, вважаю необхідним ухвалити вже давно назріле рішення – визнати незалежність та суверенітет Донецької народної республіки й Луганської народної республіки".

У Донецьку новину зустріли феєрверками та триколорами. Однак на відео видно, що на вулиці вийшли святкувати одиниці.

"Ми почули не лише його територіальні претензії, ми почули. Що він буде знищувати тих, хто протистояв "руську міру" там була його цитата щодо Одеси. Як на мене, весь його спіч фактично тягнув на оголошення війни, й в мене були переживання, що завершення буде саме таким. Але завершилося все це визнанням ЛНР і ДНР незалежними й мені здається, що цим не завершується. Тому що є цей спіч, тому що є такий погляд у Путіна", – повідомив конфліктолог Богдан Петренко.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський звернувся до українців.

"Визнання незалежності окупованих районів Донецької та Луганської областей може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей та ігнорування рішень в рамках Нормандії. Це підриває мирні зусилля та руйнує наявні переговорні формати. Сьогоднішнім та завтрашніми можливими рішеннями Росія легалізує свої війська, які фактично перебували в окупованих районах Донбасу з 2014 року", – зазначив президент України Володимир Зеленський.

На Сході окупанти не припиняють обстріли. За минулу добу окупанти здійснили обстріли в районі 29 населених пунктів. Також 22 лютого біля міста Щастя снаряд влучив в трансформатор на території ТЕС, через що розпочалася пожежа.

"Агресор продовжує розміщувати свої артилерійські системи в межах населених пунктів та провокувати українських захисників на вогонь у відповідь. Наголошую, збройні сили України не відкривають вогонь по об'єктах цивільної інфраструктури та вільних мешканців", – розповів начальник пресслужби Об'єднаних сил Павло Ковальчук

"Те, що стосується провокацій, ми неодноразово заявляли, що на сьогодні йде велика потужна інформаційна провокація щодо України, ви можете скільки завгодно читати різні речі, дивитися на офіційні відповіді та інформування наших офіційних органів", – повідомив очільник РНБО Олексій Данілов.

У Полтаві 22 лютого запрацював центр рекрутингу тероборони, де можна отримати необхідні консультації та дізнатися, які документи потрібні для запису до тероборони. Сюди зможуть звертатися охочі з усієї області.

"Я думаю, що є два варіанти, гра в довгу, це Путін зараз заводить війська й демонструє, що російські миротворці привели до миру, а потім він впливає на ситуацію в Україні й демонструє, що "руській мір" нібито краще. Пропагандисти вміють працювати у Путіна. Ми маємо розуміти, що Путін не вічний, і він не може так довго чекати. Тому я думаю, що є ще варіант, коли Путін сходу заходить і йде на Україну", – зазначив конфліктолог Богдан Петренко.

Міністерство оборони України на офіційній сторінці звернулися з проханням не поширювати в інтернеті інформацію про пересування військ збройних сил України.

А президент України Володимир Зеленський повідомив, що воєнний стан в Україні впровадять, якщо ескалація з боку Росії продовжиться. Водночас за словами глави держави, Україна не розглядатиме "прохання ватажків бойовиків" відвести українські війська з контрольованих територій Луганської та Донецької областей. Також стало відомо, що Путін звернувся до парламенту РФ із заявою про застосування сил російської армії за кордоном