На придбання інсуліну з міського бюджету спрямували понад 5 мільйонів 400 тисяч гривень

01 березня 2021 0
У Полтаві понад 11 з половиною тисяч людей хворіють на цукровий діабет. З них 2063 особи отримують препарати інсуліну. Ці ліки для полтавців є безплатними.

Полтавка Інна Рукас хворіє на цукровий діабет останні 20 років. Сім з них, вона щодня, чотири рази на добу робить собі інсулінові інʼєкції.

"В 6 годин ранку, о 9 годині ранку та о 18 вечора. Ось цей подовжений, то його вколюю вже о 21:30. Ось цей штир знімаєш, береться в складку. Вколюється в живіт і на ось це натискається і воно видавлює ліки скільки треба", – розповіла Інна Рукас, полтавка.

Полтавці, які хворі та цукровий діабет та проходять інсулінотерапію, мають безоплатно отримувати ліки. На це цьогоріч з міського бюджету Полтави спрямували понад п'ять мільйонів 400 тисяч гривень.

"Інсуліни бувають багатьох видів, які виписує лікар, такі й отримують. На цей час всі лікувальні заклади міста Полтави, а саме, перша, друга, третя, четверта та районна лікарня отримали кошти та забезпечують людей інсулінами", – розказала Вікторія Засядько, начальниця лікувально-профілактичного відділу Департаменту охорони здоровʼя Полтави. В цій аптеці та в кількох інших, полтавці можуть отримати інсулін, проте тільки за направленням лікаря.

"Пацієнти, які перебувають на обліку у лікарні, вони записані у лікаря-ендокринолога. Ендокринолог виписує електронний рецепт на інсулін. І так щомісячно ми замовляємо інсуліни й перебоїв зараз з ними немає", – прокоментувала Юлія Касіч, заступниця директора з поліклінічного розділу роботи.

У другій міській лікарні на обліку на інсулінозалежний цукровий діабет перебувають 239 осіб. Тут за статистикою частіше інсулінотерапії потребують жінки.

"На жаль, як і всі хвороби, цукровий діабет молодшає. Насамперед це стосується діабету другого типу, якщо раніше хворіли люди віком від 50 років, то зараз молоді. За інформацією ВООЗ, кількість хворих буде тільки збільшуватися", – розповіла Тетяна Кошель, лікар-ендокринолог. Окрім цього цукровий діабет частково вважають і генетичною хворобу.

Марина Голега, Сергій Чорномаз, PTV Полтавське Телебачення