Поблизу багатоповерхівок на Половках димить труба, місцеві скаржаться на головний біль та сморід

29 березня 2021 0
Поблизу багатоповерхівок із труби йде їдкий дим. Люди скаржаться, що не можуть відкривати вікна у квартирах, а після прогулянки у них болить голова. На підприємстві кажуть, що в котлі спалюють деревину.


Десяток багатоповерхівок, алея поблизу, а через дорогу від них труба, яка чадить. Місцеві скаржаться на їдкий сморід, який приносить вітром.

"Я не можу відкрити вікно у кімнату, для того, щоб її провітрити, адже дим йде до мене у квартиру. І це кожного дня. І ми цим дихаємо, і це зовсім недобре, тому що ми всі хворіємо. Це шкода для здоров’я. У мене, особливо останній місяць, виникли болі, я зараз проходжу медичне обстеження", – розповіла Олена Гончаренко, місцева жителька.

"Ось смердить, потім ні. Й тоді знову. А що це ми не знаємо. Казали, що палять ось там, біля мосту, але хто ж його знає. А так, гумою смердить", – додала Валентина Забудська, місцева жителька.

Ось за цим парканом розташовується труба, яка періодично димить.

На території підприємства, де вона функціонує, кажуть, що спалюють у котельні відходи від виробництва, а саме деревину і тим самим опалюють підприємство.

"У нас просто туди йде сосна, і вона смоляниста, тому може бути чорний дим, а от гумою ми точно не топимо. Уявіть, які обсяги гуми треба. По-перше, де ми її візьмемо, а по-друге, вона нам повністю заб’є котел", – розповів Костянтин, представник підприємства.

Поблизу котельні справді лежить деревина, а у котлі вже майже повністю згорілі бруски дерев. Перевірити чи не порушує підприємство норми викидів, можуть тільки в Держекоінспекції. Для цього місцеві мають написати звернення.

"Зараз ми проводимо або планові заходи з великим ступенем ризику, або заходи за зверненням громадян. Ми розглядаємо звернення в установленому законом порядку 15-30 днів. Ми зараз обмежені законодавчо, тому виїжджаємо на перевірки тільки з погодженням Державної екологічної інспекції України", – роз’яснив Сергій Калініченко, в.о. заступника начальника Держекоінспекції Центрального округу.

У лабораторії з виміру забрудненості повітря зазначають, що перевищення показників не фіксували.

"У нас пост розташовується в районні "Хіммашу". І там великих показників, які загрожують здоров’ю, ми не спостерігали. Там все на рівні гранично допустимої концентрації", – прокоментувала хімік лабораторії гідрометцентру із забруднення атмосферного повітря Ніна Заритовська.

 У інших мікрорайонах міста ситуація така ж. Отже, стан повітря у Полтаві задовільний.


Марина Голега, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення