Півтори тисячі ПЛР-досліджень з київської приватної лабораторії повернули на Полтавщину

10 листопада 2020 0
Полтавщина більше не буде співпрацювати з київським приватним лабораторним центром. Причиною є те, що днями вони анулювали півтори тисячі тестів на коронавірус.

Приватна київська лабораторія анулювала майже півтори тисячі ПЛР-досліджень із Полтавщини. Там повідомили, що в пробірках не виявлено матеріалу, за яким можна зробити тест.

"Стосовно того, що ми щось могли неправильно відправити, то ні. Бо тести відбирали у звичайному режимі. Використовували ті ж пробірки, що й до цього використовував лабораторний центр. Я не знаю чому так відбулося", – повідомила директорка Департаменту охорони здоровʼя Вікторія Лоза.

Окрім того, що люди не дізнаються, чи хворі вони на коронавірус, суттєвою втратою є марно використані пробірки. Адже, за словами директорки Департаменту охорони здоровʼя, наразі є їх дефіцит.

Інфекціоніст говорить, що важливим фактором для збереження біоматеріалу є те, яким тампоном збирали зразки, а також температурний режим зберігання.

"За яким шляхом перевозили біозразок, де він перебував та який час – це все має другорядне значення. Найголовнішим є те, в якому температурному режимі перебував цей зразок. Й відповідно чи відповідає він вимогам рідини для трансферу вірусу", – розповів інфекціоніст Вадим Арістов.

У лабораторному центрі повідомили, що більше з київським приватним центром співпрацювати не будуть.

"Ми не будем співпрацювати, бо зараз надходить менше досліджень. Тому ми будемо робити самі. Раніше возили з лише Полтави по 800 ПЛР-тестів, а сьогодні нам доставили 350. У нас зараз черга на два дні", – розказав директор Обласного лабораторного центру МОЗ України Андрій Хайлов.

За проведені дослідження, київська лабораторія отримала кошти з державного бюджету. Людям, які б мали отримати результати досліджень, встановили діагноз – "ймовірний Covid-19". Тепер же закрити лікарняний вони зможуть, якщо в них не буде симптомів ГРВІ протягом трьох днів.

Анастасія Абаніна, Віталій Кваша, PTV Полтавське Телебачення