Мандарини, хурма, фініки та авокадо: полтавські школярі вирощують екзотичні фрукти в оранжереї

09 лютого 2021 0
В оранжереї еколого-натуралістичного центру учні середньої та старшої школи займаються садівництвом. Тривають заняття 40 хвилин, кожна дитина має свою улюблену рослину.

Мандарини, хурма, фініки та авокадо – все це і не тільки вирощують дітлахи в теплиці обласного еколого-натуралістичного центру. Всього тут займається близько двохсот школярів. Кожна дитина має свою улюблену рослину. До слова, тут 56 видів насаджень.

""Це – агава, про яку я вам розповідала, вона тут найбільша. Її потрібно не дуже часто поливати, а саме тоді, коли земля стає сухою. Вона, коли виростає, то спочатку маленька, а ця вже найбільша в теплиці"", – розповіла школярка Вероніка Вовк.

""Мені цікаво вирощувати кактуси, нам розповідають як їх поливати, як за ними доглядати. Я запам'ятала про кактуси, що їх в Мексиці використовують замість ялинки"", – сказала школярка Євгенія Боєва.

Школярі працюють тут з поливалками та граблями для зрошення ґрунту. Тривають заняття по 40 хвилин.

""Ми приходимо сюди, щоб дізнатися про нові рослини, ми їх висаджуємо, Ми доглядаємо за ними, піклуємося. У мене вдома також є багато рослин, я допомагаю мамі за ними доглядати. Ми їх поливаємо, пересаджуємо, коли горщик маленький"", – розповіла школярка Софія Тимошенко.

В оранжереї займаються діти молодшого та середнього шкільного віку.

""Все те, до чого діти можуть доторкнутися й відчути, то їм все цікаво. Оскільки ми працюємо в зимовий період, то це компенсує спілкування з живою природою. На заняттях ми наочно дітям демонструємо, як доглядати за тією чи іншою рослиною"", – прокоментувала керівник гуртка ""Лікарські рослини"" Полтавського обласного еколого-натуралістичного центру Альона Боєва.

Після того, як рослину висаджують в ґрунт, діти разом із працівниками теплиці стежать за зростанням. Школярі, за бажанням можуть забрати рослину додому, аби залишити в оранжереї. Теплиця обласного еколого-натуралістичного центру здобула перемогу у Всеукраїнському конкурсі ""Дивовижна теплиця"" 2020-го року.

Тамара Мордик, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення