На Полтавщині пересихає річка Хорол

12 липня 2021 0
Єдина річка Семенівської територіальної громади висихає. Все через зламаний шлюз та самовільно встановлені дамби місцевими жителями. Люди зверталися до всіх інстанцій, однак відповідь отримували одну: грошей на ремонт шлюзу немає.






У Семенівській територіальній громаді пересихає єдина річка на весь район. Хорол наразі у будівельному смітті та рясці. Колір водойми – яскраво зелений. А на пляжах смердить. На річці цього року зламався шлюз. Через це у водоймі немає течії.

"Там корівки п’ють водичку. Тепер сьогодні хтось перекопав дамбу і вода пішла вся в інший бік", – розповіла місцева жителька Людмила Гаврилівна.

"Дітки сидять вдома, немає, де купатися. Смердить річка, що ще я можу сказати", – сказала місцева жителька Ніна Василівна.

"Раніше дітей там скільки купалося, а зараз все. І жодного разу ніхто її не чистив", – зазначив місцевий житель Сергій Сирота.

"Немає куди водити наших онуків. Вони до нас у село їздять, а нам річку перекрили", – розповіла місцева жителька Світлана Геращенко.

"Дивіться, це вся ряска – це залишки. Ми з друзями виловили, щоб можна було купатися", – зазначив відпочивальник Олександр Івасенко.

Дехто з місцевих самостійно облаштовують дамби з будівельного сміття для того, щоб вода залишалася біля їхніх домівок та наповнювала колодязі.

"Так, особисто я закидав. Це тому що моя корова пасеться і я хочу, щоб у неї була вода пити", – сказав місцевий житель Максим.

Люди зверталися до всіх інстанцій, однак відповідь отримували одну: грошей на ремонт шлюзу немає. Сьогодні близько обіду відремонтувати шлюз направилася бригада з регіонального офісу водних ресурсів. Однак як повернути річку у попередній стан – самі не знають.

"Сьогодні будемо закінчувати. Скільки зможемо, стільки й зробимо. Нижні шлюзи закріплюємо. Як будуть розливи, щоб пропустити воду, щоб розмило. Раніше рівень води був там, де хлопці стоять, це так раніше, а зараз що – не можу сказати", – сказав начальник дільниці регіонального офісу водних ресурсів у Полтавській області Володимир Орловський.

А в самому офісі водних ресурсів відповіли так.

"Люди самі натворили там, а потім до нас звертаються? Всі питання вирішуйте з територіальною громадою. Це їхня вина, що вони загородили річку", – розповів начальник відділу водних відносин та басейнової взаємодії регіонального офісу водних ресурсів у Полтавській області Олександр Чмир.

За стан цієї водойми відповідає Семенівська територіальна громада.

"Я буду говорити та за Чаплинці, за Заїчинці, за Біляки. Завтра особисто їду з приводу цього питання. Бо знову ж таки підіймається питання, що і в колодязях немає води. Так ставити питання: чого Ви до цього не були? До цього пройшло тільки пів року. Тоді була зима, а тоді почалися земельні питання", – відповіла голова Семенівської територіальної громади Людмила Милашевич.

Всього у Полтавській області протікає близько 150 річок загальною довжиною понад 5 тисяч кілометрів.