Через випадок сказу, навколо села Розсошенці оголосили 10-кілометрову карантинну зону

25 листопада 2020 0
Під Полтавою хвора на сказ кішка покусала чоловіка. Тварина невдовзі померла, а постраждалий на стаціонарному лікуванні в медичному закладі. Через інцидент в населеному пункті оголосили карантин.


В радіусі 10 кілометрів навколо села Розсошенці оголосили карантинну зону. Все через те, що там безпритульний кіт покусав чоловіка. Тварина майже відразу померла, а за результатами аналізів виявилася скаженою. Тепер всіх домашніх тварин у Розсошенцях вимушено щеплюють.

"Це позапланова вакцинація, бо ми перебуваємо в загрозливій зоні. Планову вакцинацію ми проводимо влітку, а зараз просто додатково довакцинуємо тварин в загрозливій зоні. Це 10 кілометрів довкола осередку", – розповів Микола Матюшев, завідувач Полтавського районного відділу обласної державної ветлікарні.

Провакцинувати свого домашнього улюбленця Мурчика вирішила і сімʼя Климко.

"Знаєте, ризики є. У нас тут є сміттєві баки, є і тут ходять чужі коти. І буває забігають до нас", – розказали місцеві жителі Віктор та Ніна Климко.

Вакцинація тварин є добровільною та безкоштовною. Проте в разі відмови, власники мають оформити заяву, що вони попереджені про ризики захворювання.

"Обовʼязкова вимушена вакцинація, має відбуватися, ми пропонуємо, намагаємось донести людям, що це необхідно. Оскільки сказ – це хвороба, люди також нею хворіють і лікування від неї немає", – прокоментував Владислав Кульбашний, директор Полтавської обласної державної лікарні ветеринарної медицини.

Заражені сказом тварини гризуть місце укусу та агресивні. У них присутні слинотеча, параліч та косоокість. Через тиждень тварина гине. Людина може інфікуватися збудником сказу від хворої тварини через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, а також через потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

З початку цього року в Полтавській області зареєстрували 28 осередків, де виявляли сказ. Там захворіли та загинули 34 тварин. Минулого року осередків було 19.

Марина Голега, PTV Полтавське Телебачення