Попри карантин вихідного дня, не всі підприємці дотримувалися обмежень

16 листопада 2020 0
На Полтавщині під час карантинних вихідних склали 36 адміністративних протоколів на підприємців, які продовжували роботу. Правник повідомив, що такі дії незаконні. У Полтаві працювали ринки та кілька закладів громадського харчування.


У перші карантинні вихідні більшість закладів Полтави залишилася закритими для відвідувачів. Зокрема, торговельно-розважальні центри пустували. Однак, не всі підприємці дослухалися до обмежень, та все ж таки відкрили свої двері для полтавців. Поліціянти разом із працівниками Держпродспоживслужби виходили на перевірки та попереджали порушників про ймовірну відповідальність. Окрім того, працювали також і ринки.

"На громадян у разі, якщо суд визнає їх винними у скоєнні правопорушення, чекає максимум до 34 тисяч гривень штрафу, мінімум – 17 тисяч. А на суб'єктів господарської діяльності та посадових осіб – від 34 тисяч до 170 тисяч гривень", – повідомила речниця Національної поліції Полтавщини Поліна Ларіна.

Всього в області за карантинні вихідні склали 36 адміністративних протоколів щодо підприємців, які продовжували надавати послуги. Такі дії відверто порушують чинне законодавство, розповів правник.

"Ці обмеження, про які йде мова, встановлені Кабінетом Міністрів 11 листопада 2020 року. На цей час в Конституційному суді ці норми не є предметом розгляду. Якщо хтось заявляє, що це не Конституційно, або Конституційно, то на цей час – це чинний нормативний акт, його необхідно виконувати", – сказав правник Олександр Лемешко.

Карантин вихідного дня ввели аби зменшити захворюваність на коронавірус, але гарантій немає, каже інфекціоніст. 

"Можна очікувати, що з введенням такого обмеження, крива почне рухатися не так стрімко, як зараз, а трохи пологіше. Тобто ми швидше зможемо вийти на якесь плато", – сказав інфекціоніст Вадим Арістов.
Також інфекціоніст повідомив, аби побачити чи подіяв карантин вихідного дня потрібно щонайменше два тижні.

Тамара Мордик, Максим Страшко,PTV Полтавське Телебачення