Засудили чоловіка, який на Полтавщині скоїв розбійний напад на пенсіонера

11 червня 2021 0
Тетяна Наказненко
Узимку 2019 року у будинок пенсіонера на Полтавщині увірвався чоловік та, погрожуючи, забрав понад 6 000 грн. За скоєння розбою, нападника засудили до ув’язнення.

Сім років три місяці позбавлення волі призначив Хорольський районний суд чоловікові, який скоїв розбій щодо пенсіонера. Відповідний вирок опублікували в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Так, згідно з реєстром, 12 грудня 2019 року близько 18:30 обвинувачений подзвонив у будинок, де мешкав пенсіонер. Коли останній їх відчинив, на порозі нападник кулаком правої руки двічі вдарив потерпілого в обличчя, який стояв у веранді, потім ще завдав два удари. Після цього пенсіонер почав тікати в будинок, щоб сховатися. Обвинувачений пішов за ним. У залі будинку він кулаком двічі вдарив по голові господаря помешкання, при цьому вимагаючи віддати наявні в потерпілого грошові кошти. У результаті побиття, пенсіонер зазнав легких тілесних ушкоджень.

Потерпілий, злякавшись, віддав обвинуваченому 6 280 грн, які зберігав у книзі, після чого останній зник з місця злочину.

У судовому засіданні обвинувачений  свою вину у скоєнні розбою не визнав. Він пояснив, що того дня він вживав алкогольні напої, потім до нього прийшов знайомий та попросив допомогти сусіду перенести шафу. Після виконаної роботи останні пили спиртне. Аби залякати потерпілого та безплатно заволодіти алкогольними напоями, обвинувачений на порозі будинку потерпілого кулаками двічі вдарив останнього у голову.

Уже у відділку поліції знайомий нападника вмовив його взяти вину на себе. Обвинувачений додав, що завдав потерпілому лише тілесні ушкодження.

Ці неправдиві свідчення, на переконання колегії суддів, чоловік надав, аби уникнути кримінальної відповідальності.

Таким чином суд визнав чоловіка винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 187 (Розбій, поєднаний з проникненням у житло) Кримінального кодексу України. Також мають конфіскувати частину належного йому майна.

Із засудженого мають стягнути 2 041 грн на користь держави у рахунок відшкодування витрат на залучення експертів для проведення експертиз.

Вирок можна оскаржити до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення.

фото: khm.depo.ua