"РозсоНЕшське кладовище", "ЧеПвоний шлях" та дрібний шрифт: на полтавських зупинках встановили нові схеми руху громадського транспорту

24 березня 2021 0
У Полтаві на зупинках громадського транспорту встановили схеми руху транспорту. На них є помилки, маршрут заплутаний, а розташовані схеми лише на зупинках громадського руху нового зразка.

"Чепвоний шлях" та "Розсонешське кладовище", маленький шрифт та зависоке розташування: мова йде про схеми руху громадського транспорту, які поки встановили лише на зупинках нового зразка. Навіть деякі полтавці, не відразу знаходять потрібну зупинку на схемі.

"Насправді зовсім незручна карта, якщо у людини ще й поганий зір, то вона взагалі нічого не побачить й не зрозуміє. Звісно, якщо розібратися, то можна зрозуміти номери автобусів й куди їхати, але насправді дуже тяжко", – сказала полтавка Єлизавета Радченко.

– Чи можете Ви легко та швидко знайти зупинку, наприклад, де знаходиться зупинка Героїв Чорнобильців? – ​запитали ми.

– Так, звичайно. Героїв Чорнобильців – це як їхати в сторону Автовокзалу. Якщо так постояти, подовше та подивитися, то розібратися можна, але я постійно їжджу в сторону Південного вокзалу, – відповіла полтавка Любов Денисенко.

"Якщо з цієї точки, то зараз ми тут. На автостанцію можна поїхати або в цю сторону, або навпаки. Все залежить від маршруту, який ви оберете. Ну, наприклад, цією дорогою буде трішки довше, а так звичайно швидше. Я живу в Полтаві сім років, мені простіше обрати маршрут, а є люди, які не знають, тому ця схема цілком раціональна", – розповів полтавець Віталій Шевченко.

На схемі немає позначок "ви тут". Тому куди саме ти приїхав не зрозуміло. Назв на зупинках теж немає. Час коли саме приїде потрібний транспорт теж невідомий, бо розклад руху висить лише на зупинках в центрі міста.

По дорозі з Краєзнавчого музею й в бік Південного вокзалу загубитися можна вже на зупинці Богдана Хмельницького, адже схеми громадського транспорту тут відсутня.

Встановлюють такі схеми лише на зупинках нового зразка. Скляна конструкція місту обходиться від 120 до 160 тисяч гривень.

– Поки що встановлюємо тільки на тих зупинках, які входять в проєкт ремонту й входять в перелік капітального будівництва, – сказав заступник начальника управління житлово-комунального господарства Костянтин Малько.

– А чому є помилки? – запитали ми.

– Схеми нам надавав підрядник, можливо, допустив він. Але перелік та цю схему нам надавав транспортний відділ, – відповів Костянтин Малько.

"Що там за помилки? Якби ви підказали, бо я не знаю. Перевіряли текст мої підопічні, але я подивлюся особисто", – сказав керівник підрядної організації Олександр Педько.

Такі схеми заплутані та нечитабельні, каже експерт з транспортної навігації.

"Я не зовсім зрозумів, як вона влаштована, там є купа точок з назвами маршрутів, які здалеку виглядаю, як візерунки. Підписи розташовані біля деяких позначок, які можуть бути помилково зчитані. На цій зупинці, є п'ять маршрутів, які спочатку мають спільні зупинки, а потім розділяються. Допоможуть розібратися лише додаткові схеми", – сказав експерт з транспортної навігації Олександр Колодько.

У Києві мапи руху мають ось такий вигляд. Замість заплутаних схем на кожній зупинці встановлене окреме табло, де в кожній табличні розписаний рух транспорту за часом у робочі та святкові дні, а також назва зупинки та номер потрібного транспорту.

Анастасія Гонтаренко, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення