Підвищення пенсії, запис на щеплення через додаток "ДІЯ" : які зміни чекатимуть на українців з 1 березня

01 березня 2021 0
З 1 березня пенсію українцям підвищать в середньому на 270 гривень. Громадяни віком від 18 до 59 років можуть стати у чергу на вакцинацію від коронавірусу через додаток "ДІЯ". А також запускається програма "Доступна іпотека 7 відсотків".

З 1 березня українців чекатимуть зміни. Розмір пенсії підвищать на 11 відсотків. У середньому пенсіонери отримують від 3100 до 3500 гривень. 

"Різні суми підвищення. Це може бути й нульове підвищення, і сто гривень, і двісті, і п’ятсот. У середньому пенсії зростуть на 270 гривень. Саме підвищення залежить як від страхового рішення, так і від показника заробітної плати", – сказав начальник управління обслуговування громадян Володимир Проходовський.

Сьогодні відкрили запис на щеплення проти коронавірусу через додаток "Дія".

Також записатися можна через контакт-центр МОЗ з питань COVID-19.

"Через портал “ДІЯ” можуть записатися на чергу громадяни віком від 18 до 59 років, які на сьогодні не увійшли в планування на вакцинацію", – розповіла спеціаліст відділу лікувально-профілактичної роботи Управління охорони здоров’я Антоніна Квачан.

Також з 1 березня запускається програма "Доступна іпотека 7 відсотків". Вона має надати можливість людям з невисоким рівнем доходу отримати житло в кредит, тоді як держава частково компенсуватиме відсотки – сім відсотків річних. 

"В Україні це новий проєкт, і ми, станом на сьогодні, не можемо сказати наперед як він буде діяти, чи будуть права громадян та їхні інтереси виконуватися належним чином", – зауважив юрист Богдан Яненко.

Взяти участь у програмі може будь-який громадянин України до 70 років. А банк надає інформацію щодо документів, які для цього потрібні.

Ірина Яременко, Сергій Чорномаз, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення