Спогади учасників Революції Гідності про протистояння 18-22 лютого 2014 року

19 лютого 2021 0
День Героїв Небесної Сотні в Україні відзначається 20 лютого. Тоді загинуло 107 осіб, з них 98 українців. Під час "кривавих подій" на Майдані вбили двох осіб з Полтавщини.

Минуло сім років після протистоянь на Майдані Незалежності. Тоді загинуло 98 українців, яких назвали "Небесною Сотнею". 

День Героїв Небесної Сотні в Україні відзначають 20 лютого. Цього дня 2014 року силові підрозділи розстрілювали учасників Революції гідності.

Був очевидцем цих подій й Володимир Паршевлюк.

"Пішки прийшли на Майдан з вокзалу. На той час, там лишалося кілька тисяч людей. Їх було дуже мало. З обох боків Майдан був оточений силовиками. Ми допомагали чим могли: носили шини, кидали бруківку, дехто кидав коктейлі молотова", – розповів учасник Революції Гідності Володимир Паршевлюк.

А ось в Анатолія Ханка спогадів ще більше, адже він був на передовій протистоянь. Він бачив, як людям жбурляли камінням в голову й вони падали додолу. Після цього чоловік побував в Іловайську.

"Годину стояв на нижньому щиту, годину на верхньому, прикриваючи, і ще годину зверху кидав пляшки із займистою речовиною. Біля мене люди втрачали руки, очі. Чоловік, що був поруч зі мною загинув. Аби абстрагуватися, я там розповідав про археологію хлопцям, про свою Полтавщину", – розповів учасник Революції Гідності Анатолій Ханко.

Всі події чоловік памʼятає в найдрібніших деталях.

"Часто сниться оцей запах крові й вогню. Після цього я прокидаюсь. Я попав фактично вже на кінець розстрілу. Коли ми піднялися, хлопці вже витягали поранених. Ліворуч ми поранених відносили, а праворуч померлих", – додав чоловік.

А ось Андрій Бугрій отримав травму ноги під час цих подій.

"Пройшла чутка, що зараз проїдуть танки для розгону. І за годину-дві з 10 тисяч стало 200 тисяч людей. Тобто людей це не лякало, а навпаки вони їхали сюди", – згадав учасник Революції Гідності Андрій Бугрій.

18 лютого під час ходи до Верховної Ради бійці "Беркуту" застосовували світло-шумові гранати та помпові рушниці. Учасники Революції Гідності кидали в них каміння та петарди. Близько півночі "беркутівці" підпалили Будинок профспілок. 19 лютого були протистояння на Майдані. Тоді протестувальники укріпили свої позиції та розбирали бруківку на Хрещатику. 20 лютого силовики стріляли в учасників революції на Майдані. Згодом Верховна Рада визнала ці дії незаконними та заборонила будь-яке використання зброї проти учасників акцій протесту. 21 лютого силовики намагалися захопити Верховну Раду України, але були відтіснені депутатами та журналістами. 22 лютого було відсторонено від виконання обовʼязків президента України Віктора Януковича. 

А от у Полтаві в цей самий час люди вийшли до обласної адміністрації. Там відбувся силовий розгін, під час якого було поранено кілька людей. Серед них була й Рената Щербань, яка отримала черепно-мозкову травму.

 "Коли хлопці кидали "Коктейлі Молотова" вибіг наряд чи якийсь спецпідрозділ. Видно було, що вони вийшли не на прогулянку. Я їх просила, щоб вони не стріляли в людей, не вбивали їх, щоб краще стріляли в повітря", – розповіла учасниця Революції Гідності у Полтаві Рената Щербань.

Під час цих подій на Майдані загинув 44-річний Ігор Сердюк з Кременчука та 36-річний Андрій Черненко з Гребінки.

Анастасія Абаніна, Сергій Чорномаз, PTV Полтавське Телебачення