Більш ніж половина будинків Полтави потребують ремонту

29 березня 2021 0
У Полтаві понад 900 будинків потребують ремонтних робіт. У домі, що розташований на вулиці Петра Юрченка протікає дах, через це у квартирах стіни заростають пліснявою. Ремонт повинні робити самі мешканці. Але жителі в розпачі, бо коштів не мають.

 

У Полтаві близько 1800 будинків обслуговує ЖЕО №2. І з них понад половина потребує ремонтних робіт. Це – одна з таких будівель, яка розташована у районі Авіамістечка. Стіни будинку зсередини обростають пліснявою.

А мешканці вважають, що пліснява з’являється через занедбаний дах, який протікає під час снігу та дощів.

"Скільки проживаємо у будинку, тут постійно нас турбує проблема – пліснява. Я так розумію, це через проблеми з дахом, через поганий відвід води, яка скупчується. Йде волога, яка переходить на стіну", – розповів мешканець будинку Андрій.

 А ця мешканка проживає на другому поверсі, але затікання з даху дістаються і до неї. Через це у квартирі осипаються стеля та стіни.

"Ось взагалі поопадало все. Тут також, донька, що змогла зробити – зробила. Тут відвалюється все", – розказала мешканка будинку Наталія Дмитрівна.

 Сам запах плісняви відчувається одразу при вході до під’їзду.

"Одразу відчувається запах сирості та плісняви, одразу видно старий дім", – зауважив доцент кафедри екології збалансованого природокористування та захисту довкілля Володимир Калініченко.

 Основні причини появи плісняви – підвищена вологість. Для того, щоб прибрати грибок потрібно усунути першоджерело.

"Люди ставлять пластикові вікна, раніше вікна робили так, щоб був природний повітрообмін. Так, вони зберігають тепло, але немає фільтрації повітря. Тобто вся волога, яка накопичується, вона і залишається", – додав доцент кафедри екології збалансованого природокористування та захисту довкілля Володимир Калініченко.

 В управлінні житлово-комунального господарства кажуть, ремонтувати дах мають самі мешканці. Жителі будинку в розпачі, бо коштів не мають.

"Потрібно проводити заміну шиферу, вартість може сягати під 20 мільйонів гривень. Років три тому підіймали питання депутати міської ради. На той проєктантів залучали, як консультантів. Підрахували за попередніми даними: цифра була під 17 мільйонів", – сказав начальник управління житлово-комунального господарства Сергій Сінєльнік.

 Також є міські програми співфінансування, де частину ремонту оплачує місто, а частину – співвласники будинку. Однак для цього треба створити ОСББ. У 2021 році на ремонт житлового фонду міста депутати спрямували понад 50 мільйонів гривень. Проте, цей будинок до списку потенційно відновлених, не увійшов.

Ірина Яременко, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення