У Полтаві за ніч десять разів намагалися викрасти нові електросамокати

02 серпня 2021 0
У Полтаві тепер можна взяти електросамокати на прокат. Наразі в місті 20 станцій з 45 самокатами. За два дні роботи невідомі вже кілька разів намагалися викрасти транспортні засоби.



За два дні роботи прокату елктросамокатів у Полтаві, транспортні засоби вже десять разів намагалися викрасти. Одного з порушників затримали напередодні зранку в лісі за межами міста.

"Кожен самокат ми відстежуємо, бо в них є GPS-трекери. Ми бачимо коли до самоката торкаються, коли його намагаються котити, коли його кидають в автівку й везуть кудись. У таких випадках є 5 хвилин, щоб приїхати й знайти самокат. Вчора вночі було 10 спроб викрасти самокат", – розповів менеджер компанії Владислав Чесноков.

Аби прокататися на такому самокаті спочатку потрібно зареєструватися у додатку. Одна хвилина подорожі коштує від двох гривень.

"З вигляду це звичайний прокатний самокат, трішки подряпаний, але це через те, що люди не зовсім совісно ними користуються. А технічний стан можна вивчити, коли ви вже почнете їхати. Просто перевірте, як працюють гальма. Я б ще радив завжди використовувати шолом, але у випадку з прокатом самокатів це не завжди можливо", – розповів експерт з мікромобільності Євген Асауленко.

Наразі у Полтаві 20 станцій і 45 електросамокатів, але виїхати можна лише з центру міста.

Залишити самокат можна на обладнаній станції.

"Ми розглянули локації, щодо розміщення цих точок та провели робочу нараду. Затвердили локації в місті, на комісії з питань розміщення малих архітектурних норм ці місця будуть погодженні. Якщо десь вони будуть заважати руху транспору чи пішоходів, ми їх перенесемо", – наголосив перший заступник міського голови Валерій Пархоменко.

Полтавці до нового виду транспорту звикати не хочуть.

"Насправді він небезпечний, бо багато людей потрапляють на них в аварії. Напевно, через те, що не знають, як користуватися самокатами та й правил дорожнього руху не знають", – відповів полтавець Максим Виноградов.

"У Полтаві немає ні велосмуг, нічого, щоб їздити на електросамокаті. Всі їздять по дорозі, де й так навантаження велике, я вважаю, що це неправильно. Самокат може їхати до 40 кілометрів на годину, а на дорозі не вказано не поворотів й ніхто шолом не одягає", – розповів полтавець Федір Козацький.

"Можна було б, але я б не брав. За це потрібно платити гроші, то ні", – сказав полтавець Артем Фадєєв.

 "Люди їздять на одному самокаті вдвох, а це не дуже безпечно. Потрібно дотримуватися правил дорожнього руху й володіти ними, бо ненароком можна й врізатися в когось", – вважає полтавка Євгенія Крячун.

Поки електросамокати не належать до жодної категорії транспортних засобів. Тому при пересуванні цим видом транспорту потрібно дотримуватися правил для велосипедистів.

"Водії електросамокатів мають дотримуватися елементарних правил дорожнього руху, тобто проїзд перехресть, проїзд на світлофорах. Велосипедист прописані в правилах дорожнього руху, вони мають свої маневри показувати діями. В тому числі показувати рукою поворот, куди він має рухатися. Так само це стосується й електросамокатів", – розповів автоюрист Денис Конюшко.

А саме на цих самокатах заборонено їздити дітям до 16 років, у стані алкогольного сп’яніння та використовувати один самокат на двох.