Без фінансування: за програмою підтримки ОСББ 70/30 не відремонтували жоден будинок

24 листопада 2020 0
У Полтаві у близько 270 будинках створені ОСББ. Це приблизно чверть від всіх багатоповерхівок міста. Однак програма співфінансування, анонсована міською радою, де будинок отримує 70 відсотків вартості ремонту з міського бюджету, наразі не працює.


У Полтаві близько 1150 будинків вище трьох поверхів. ОСББ створюють зазвичай у п'яти або девʼятиповерхівках. Наразі жителі близько 270 будинків створили ОСББ.

У Полтаві діє програма підтримки ОСББ на 2020-2025 роки. Вона полягає в інформаційному забезпеченні діяльності ОСББ, підтримки у розмірі 20 тисяч гривень на виготовлення технічної документації під час передачі будинку із ЖЕО в ОСББ, відшкодуванні витрат на заходи з енергоефективності та спільне фінансування будинків коштом їх мешканців на 30 відсотків та на 70 – коштом міського бюджету.

"На жаль, цей пункт на сьогодні не працює. Механізм отримання цих коштів потребує погодження депутатської комісії, рішення сесії та узгодження управління ЖКГ з відповідним відкриттям рахунків в казначействі", – прокоментував голова асоціація підтримки ОСББ Олег Тертишник.

Крім того, фінансування програми у розмірі 40 мільйонів зменшили до семи-восьми мільйонів.

"Є велика надія, що, можливо, все ж таки у цьому році ОСББ вдасться отримати по цій програмі якусь певну суму. Створенню ОСББ заважає наша ментальність: надія на те, що все само собою врегулюється, відремонтується, у нас не буде нічого текти тощо", – додав Олег Тертишник.

Крім того, є ряд технічних питань, які зазвичай викликають труднощі у мешканців будинків, які планують створити ОСББ.

"Найперше – це, мабуть, процедура реєстрації відомостей про ОСББ в єдиному державному реєстрі. Згідно з законодавством, при внесенні змін необхідно засвідчити справжність підписів голови та секретарів, а також викласти цей протокол на нотаріальних бланках. Все це платні послуги, за які ОСББ має заплатити нотаріусу", – розповів правозахисник Олександр Закриничний.

До того ж норми закону щодо ОСББ є недосконалими, що і створює додаткові проблеми.

Нагадаємо, мешканці багатоквартирних будинків мали визначитися з моделлю керування ще пів року тому, до 1 травня, однак, через коронавірус і карантин "дедлайн" відтермінували. Щодо програми співфінансування 70 на 30 у міській раді кажуть наступне:

"Так, ця програма запущена, вона відпрацьовується і голови ОСББ вже зараз телефонують до мене, щоб я вжив, поки ще маю офіційний статус депутата, заходів стосовно того, щоб до майбутнього бюджету потрапила стаття видатків на ці ремонти", – розповів депутат Полтавської міської ради Дмитро Сенчакович.

Однак протягом цього року ремонт жодного будинку за програмою 70 на 30 так і не був профінансований.

Дарина Литвак, Максим Страшко, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення