Методи підвищення мотивації школяра до навчання?

30 листопада 2021 0
Діти не несуть відповідальності за свої вчинки, тому треба бути терплячими до них. Вони відрізняються один від одного за рівнем інтелекту та сприйняття. Деяким для розуміння вистачає простого суворого погляду.

Причини відсутності мотивації до навчання 

Варто розібратися в причинах, через які у багато дітей немає інтересу до отримання знань. Іноді причини можуть бути найочевиднішими.  

Причини відсутності мотивації: 

  • Можливо, у батьків не буває часу допомагати дитині у виконанні домашніх завдань, або дитину оточує велика кількість розваг, через які вона не може сконцентруватися на навчанні.  
  • Можливо дитині не подобається той чи інший предмет. Іноді зміна навчальної обстановки або новий вчитель може вплинути на дитину негативно.  
  • Тиск з боку однолітків або відсутність довіри з боку дорослих можуть спричинити нестачу інтересу до навчання. Важливим питанням є те, наскільки ми, будучи батьками та працівниками освітньої галузі, звертаємо увагу на те, чи отримує дитина радість та задоволення від процесу навчання. 

Деякі діти, які мають короткий період концентрації, не можуть займатися одним видом діяльності більше 5-10 хвилин. Їхні вимоги відрізняються від однолітків. Допомогти таким дітям підвищити мотивацію можна за допомогою сайту https://naurok.com.ua/upgrade, що покращить знання вчителів. Проведення часу з дитиною в процесі гри є однією з ключових можливостей для взаємодії та встановлює довіру, мотивує дитину на навчання. Батьки та вчителі повинні не забувати про те, що діти здобувають знання постійно і всюди, не тільки в школі. 


Як мотивувати школяра на навчання? 

Якщо батьки та вчителі змогли зберегти внутрішню мотивацію дитини, то вона і в старших класах добре вчитиметься, її не треба буде змушувати або мотивувати на навчання. Головну роль у збереженні мотивації у дитини грають батьки, вчителі, однокласники та зміна внутрішнього світу. 

Не треба постійно тиснути на дитину і вимагати від неї хороших оцінок. Це негативно позначається, бо від постійного терору в неї може зникнути бажання вчитися та отримувати нові знання. У дитини просто спрацює зворотна реакція на слова та дії, і потім дуже складно, буде неможливо відновити внутрішню мотивацію. 

Не докучайте дитині, не робіть постійний акцент на хорошому навчанні, знайдіть спільні інтереси, не ставте у приклад дітей співробітників або родичів. Учень це сприйматиме негативно. Не треба порівнювати його особистість з іншою людиною. Це принижує і ображає його. Надалі, ви можете зовсім втратити контакт з дитиною. Заохочуючи, батьки гублять внутрішню мотивацію. Ніколи не заохочуйте дитину, щоб вона вчилася краще. Заохочуючи дитину за її навчання грошима або подарунками, ви позбавляєте школяра останнього інтересу до навчання та отримання нових знань.