Незабаром українці зможуть отримувати безплатно товари за продуктовими картками

20 січня 2022 0
На Україну цього року чекає серйозне подорожчання продуктів через зростання цін на енергоносії. Насамперед це стосується хліба, молока, яєць, м'яса, круп, цукру та олії – за прогнозами, їхня вартість може зрости на чверть.



Незабаром українці зможуть скуплятися в магазині за продуктовими картками. Пов'язано це з подорожчання харчів.

Продуктові картки можна буде використати для покупки соціально-важливих товарів. В Україні це: куряче м'ясо, масло, молоко, гречка, макарони, крупи, цукор, вершкове масло та яйця.

Тобто на ці картки, товари можна буде отримати безплатно.

Насамперед, таку допомогу мають отримати найбільш уразливі верстви населення: пенсіонери, багатодітні родини та ті, хто мають місячний дохід менше, ніж прожитковий мінімум. Полтавці до впровадження продуктових карток ставлять неоднозначно.

"Мені соромно за свою державу, що держава не може прогодувати своє населення достойно. Це показує, що наша держава бідна", – сказав полтавець Руслан Кропивка.

"Взагалі я думаю, що це треба. Ті, хто мають змогу платити гроші, ті й платять, а ті, кому не вистачає грошей на це, держава має допомагати", – розповів полтавець Олексій Лебідь.

"Якщо хочуть, нехай пенсіонерам дадуть грошей, і нехай вони куплять те, що йому необхідно. У людини має бути вибір, а вони вибору не дають, а дають обмеження", – сказала пенсіонерка Ольга Калашива.

"Я не хочу повертатися в Радянський Союз", – каже пенсіонер Микола Крапіва.

"Я вважаю, що це жахливо. Тому що все ж таки, ми жили при розвинутому соціалізмі, рухалися вперед, а тепер ми задкуємо назад", – зазначив пенсіонер Петро Олександрович.

Якщо впровадять продуктові картки, то треба готуватися до черг та натовпів, кажуть продавці.

"Я думаю, що це буде незручно тому що будуть черги й взагалі дуже багато незрозуміло в цьому", – розповіла продавчиня Олена Кошельник.

"Це тільки буде черга, знову істерика, знову ці натовпи", – сказала працівниця магазину Віта Гриб.

Із практики минулих застосувань таких карток на харчі, підприємці реалізовували продукти низької якості, зазначає товарознавиця.

"Звичайно, це не є позитивною тенденцією. Бо завжди конкурентоспроможним на ринку є той продукт, який обирає сам споживач, якщо за нього обирає хтось інший, навіть якщо це робиться державними структурами, то, на мій погляд, це не дуже позитивна тенденція", – розповіла товарознавиця ПУЕТ Олена Горячова.

Історія з провадженням продуктових карток сьогодні діє і в провідних країнах світу. Наприклад у США в якості соціальної допомоги населенню спрямовують також дотації на певні групи товарів. Економіст зазначає, що продуктові картки в Україні будуть діяти за аналогією з програмою "єПідтримка".

"Щодо того, де брати гроші на ці інструменти, на ці дотації, чи краще підняти пенсію, то в такому випадку, це є такий вимушений інструмент, коли держава хоче підтримати й виробників і хоче підтримати населення. Але я думаю, що це може й найбільш вдалий на сьогодні механізм, який стабілізує споживчий ринок в Україні, тому що сьогодні більшість виробників продуктів на порозі банкрутства", – повідомив кандидат економічних наук Полтавської політехніки Андрій Скрильник.

 Для жителів великих міст користуватися такими картками буде зручно, однак сільські магазини переважно не використовують касових апаратів, зазначив економіст.