У Полтаві відкрили нову лабораторію, у якій робитимуть тести на коронавірус

30 грудня 2020 0
У Полтаві зʼявилася нова ПЛР-лабораторія. Її відкрили на базі центру боротьби з ВІЛ/СНІД-ом. Туди закупили обладнання, на якому навчали персонал. У закладі можна буде робити близько 800 тестів на день.

Вулиця Клінкерна. У цій будівлі розташований обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом. А тепер на базі цього закладу зʼявилася лабораторія, у якій робитимуть тести на коронавірус. Така лабораторія вже друга у Полтаві.

"Лабораторія додала блок, якого в неї не було: блок діагностики COVID-19. Для неї, відповідно, було закуплене обладнання. Персонал пройшов навчання", – сказав директор Департаменту охорони здоровʼя області Віктор Лисак.
Тут медики у захисних костюмах отримують проби, які взяли у тих, хто має підозру на COVID-19. Їх поміщають до пробірок, а після цього – до центрифуги. У лабораторії можна робити 800 тестів на добу з подальшим збільшенням потужностей. Діагностикою COVID-19 тут займатиметься штат із семи людей.

"Апаратура показує: достатньо було цього матеріалу чи не достатньо, чи правильно зробили забір. Навчання робилося тільки на тому обладнанні, яке ми встановлювали. Для нас це не новина, вони знають, як працювати з матеріалом, адже ми працюємо з ПЛР-діагностикою", – розповіла керівник обласного центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД Полтавської обласної ради Світлана Нестеренко.
На облаштування приміщення витратили понад 15 з половиною мільйонів гривень з обласного бюджету, з них 11 – на обладнання. Лабораторія зараз працює у тестовому режимі. Повноцінно запрацювати зможе за кілька тижнів, коли отримають дозвіл від Міністерства охорони здоров'я.

Дарина Литвак, Сергій Чорномаз, PTV Полтавське Телебачення