У багатоповерхівці на Садах-1 сім років протікає дах

05 лютого 2021 0
У багатоповерхівці на Садах-1 протягом семи років тече дах. Мешканці самостійно відремонтувати його не можуть. У будинку ОСББ не має, а обслуговуюча компанія від ремонту відмовляється.

На вулиці Героїв Сталінграда у багатоповерхівці вже кілька років тече дах. Під час дощів вода стікає по стінах, утворюючи калюжі, та заливає електрощитову.

У цьому будинку 9 поверхів, і 90 квартир. Протікає вода до п'ятого поверху включно. 

Затоплює і пенсіонерку Лідію Степаненко. Жінка неодноразово зверталася в різні інстанції.

"Раніше текло лише коли сніг був, а тепер малесенький дощ і вже тече. Але ж сьогодні мороз, а воно все одно стікає. А воно буде текти ще тиждень поки все, що зібралося на даху, не витече. І так цілий рік протягом семи років", – розповіла жителька будинку Лідія Степанеко.

"Ми переймаємося за щитову, туди потрапить вода й в нас буде коротке замикання й пожежа, яку важко загасити. Як нам пояснили, на даху плита перекошена, й ця проблема не дає нам жити", – розповіла жителька будинку Тетяна Курилко. 

Будинок обслуговує ЖЕО №2. Там повідомили, що мешканці мають самі робити дах. Бо ремонт покрівлі не входить в тариф, який вони сплачують.

"Єдине на що вони можуть розраховувати, якщо депутати внесуть окремим кошторисом ремонт даху, й буде ухвалене рішення на сесії. Але це малоймовірно, забагато проблем у місті", – сказав заступник начальника ЖЕО №2 Михайло Лукін.

"Колишнім власником і був ЖЕО, територіальна громада. Я б звертався до органів місцевого самоврядування письмово. Пояснював, що ця проблема виникла не вчора. Просив би передбачити кошти в бюджеті на ремонт. Можливо, це закінчиться судом", – розповів адвокат Юрій Брикайло. 

У будинках, які створили ОСББ, такі питання розв'язуються швидше.

"Там є плановий кошторис, готуються до ремонту покрівлі або зими заздалегідь. Потім роблять капітальний ремонт або поточний. Я рекомендував подивитися на ті послуги, які надає балансоутримувач, тут же це ЖЕО №2. І їх перелік послуг не включає ремонт покрівлі", – розповів голова асоціації підтримки ОСББ Олег Тертишний. 

Сформувати ОСББ можуть будинки, де є хоча б три квартири. Також потрібно понад 50 відсотків мешканців, які підтримають це рішення.

Олександра Шилова, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення