Антисептики вбивають не тільки віруси, а й захисну флору шкіри

03 грудня 2020 0
У Полтаві впав попит на антисептики. Люди найбільше купували антисептики восени, на початку коронавірусної пандемії. А от зараз цими засобами цікавляться рідше.


Попри підвищення захворюваності на коронавірус, в аптеках Полтави впав попит на антисептики. На початку пандемії був дефіцит дезінфектантів, а зараз лише один з 30 покупців цікавиться цим товаром.

– Яка вартість на антисептики наразі? – запитали.
– 40 гривень, – відповіла провізор Оксана Захаренко.
 Чи є зараз попит антисептики? Багато людей їх беруть? – додали ми.
– Вже не так багато, – відповіла дівчина.

А от у непродовольчих магазинах антисептики вдвічі дешевші, проте й попиту там також немає.

Користуватись антисептиком потрібно лише тоді, коли у вас немає змоги помити руки з милом після відвідування громадських місць. Робити це потрібно якомога рідше, тому що ця рідина руйнує захисний барʼєр шкіри.

"Антисептик є засобом, який вбиває усю патогенну флору, але це не є стовідсотковим захистом від бактерій. Навіть коронавірус вони не вбивають стовідсотково. Враховуючи часте використання антисептиків, також знищується й корисна флора, яка захищає організм від інфекцій", – розповіла лікарка Альона Майорова.

Антисептик можна зробити й вдома, його собівартість буде складати близько 38 гривень за 100 мілілітрів.

"У якісному антисептику, щоб він працював, повинен бути спирт, гліцерин та вода. Якщо концентрація спирту буде менше ніж 70 відсотків, то він не руйнуватиме вірусну оболонку. Гліцерин потрібен для помʼякшення шкіри", – розказала майстриня з виготовлення косметики Юлія Галаган.

Також можна додати водорозчинні ефірні олії для покращення аромату.

Варто уникати дезінфектантів з різким не спиртовим запахом та незрозумілими для вас складовими. Неякісний антисептик може викликати алергічні реакції та мікротріщинки на шкірі.

Анастасія Абаніна, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення