У Полтаву привезли фронтовий бомбардувальник СУ-24

29 квітня 2021 0
Полтавський музей важкої бомбардувальної авіації поповнився новим експонатом. Довжина його 20 метрів, а вага 22 тонни. СУ-24 – в Україні таких лише п'ять. Протягом місяця літак пофарбують, встановлять крила та виставлять для відвідувачів.


СУ-24 фронтовий бомбардувальник, надзвуковий, а його швидкість дві з половиною тисячі кілометрів за годину. Такий експонат з'явився у полтавському музеї авіації. Везли його з Василькова. Спочатку літак розібрали, а потім транспортували двома автомобілями.

"Цей літак був виведений з екоситуації на початку 2000-х років. Він у 2008 році був відібраний під музейних експонат. Весь цей час він був на базі утилізації, де утилізували усі машини, які підлягали розрізанню у нашій авіації", – повідомив науковий співробітник музею Дмитро Кандиба.

 Протягом місяця літак планують зібрати, бо поки що не встановили крила. Потім пофарбують та виставлять для відвідувачів. СУ-24 унікальний зразок, таких літаків в українських музеях лише п'ять.

"Ви можете побачити сім зірок, вони трохи затерлися. Але це символізує те, що цей літак здійснив сім бойових вильотів в Афганістані", – додав Дмитро Кандиба.

Цей літак на озброєння прийняли у 1975 році, і до сьогодні він використовується у багатьох арміях світу, в тому числі й в Україні.

"У цьому бомбардувальнику перебували два члени екіпажу, сюди передався трап і вони сідали поруч. Ліворуч завжди розміщувався командир екіпажу, головний пілот, ну і праворуч – помічник командира. Все інше використовується для ракет, та бомб. Ну і також для пального", – розповів науковий співробітник музею Дмитро Кандиба.

 Музей важкої бомбардувальної авіації за останній рік поповнився тринадцятьма новини зразками літаків. І доки кореспонденти знімали репортаж, у Полтаву з Одеси, їхав ще один літак МІГ-29.