Після новорічних свят на Полтавщині прогнозують нову хвилю захворюваності на коронавірус

08 січня 2021 0
В країні та області після Нового року зменшилася захворюваність на коронавірус. Це повʼязано з тим, що деякі випадки залишаються недіагностовані. При цьому після свят прогнозують збільшення нових випадків у два-три рази

Станція швидкої допомоги. Звідси полтавські медики виїжджають на виклики: повʼязані й не повʼязані з коронавірусом. Працівники швидкої кажуть: кількість викликів, де у пацієнтів є підозра на COVID-19, дещо зменшилася.

"Зменшилася.Виклики є, їх кількість зменшилася, але не дуже. І сьогодні, дивіться, є виклики", – сказав працівник швидкої Юрій Шелєпін.

"Бувають виклики, коли незрозуміло: коронавірус чи ні. Люди навіть зараз не кажуть. Приїздиш на виїзд – температура. Ніхто нічого не уточнює", – розповів працівник швидкої Станіслав Осетров.

При цьому є недіагностовані випадки коронавірусу, говорить доцент кафедри інфекційних хвороб Володимир Полторапавлов.

– Ми очікуємо зростання захворюваності через свята. Концентрація людей збільшується. Люди переїжджають з місця на місце, транспорт чудово працює, а найбільш неприємне те, що до нас з Європи йде новий, ще агресивніший вірус, – прокоментував доцент кафедри інфекційних хвороб Володимир Полторапавлов.

– Ваші прогнози: за два тижні або за тиждень скільки ми будемо мати в середньому випадків на день? – запитали ми.

– Дуже складно відповісти, але, я думаю, у два-три рази кількість зросте.

У Полтавській лабораторії МОЗ говорять, що і кількість ПЛР-тестів, які привозять до установи, зменшилася.

"Кількість тестів зменшилася. Раніше до лабораторії доставляли по 1200-1500 тестів. Зараз доставляють набагато менше. Це, видно, повʼязано зі святковими днями. Я думаю, що після цих наших святкувань у нас збільшиться кількість хворих, крім цього, збільшиться кількість доставленого матеріалу", – розказав директор Полтавського обласного лабораторного центру МОЗ Андрій Хайлов. 

Нагадаємо, якщо ще за тиждень до Нового року на Полтавщині здебільшого фіксували по 400-500 нових випадків захворювання на добу, то з першого січня щодня фіксують близько трьохсот випадків. 8 січня в області їх було всього 115.