Полтавське СБУ показало розсекречені кримінальні справи часів Голодомору

25 листопада 2021 0
Полтавський архівний підрозділ Служби безпеки України оприлюднив розсекречені кримінальні справи часів Голодомору. Йдеться про чоловіків та жінок, які були засудженні за те, що не боялися вголос сказати про невдоволення режимом.


Полтавське СБУ показало розсекречені кримінальні справи часів Голодомору. Засуджували тих, хто не боявся говорити про невдоволення радянською владою. Багато жертв репресій по цих справах реабілітовані.

У Полтавському архівному підрозділі СБУ зберігається близько 31 тисячі кримінальних архівних справ жителів Полтави та області.

"Якщо це період Голодомору, то це справи тих людей, які потрапляли за статтею антирадянська пропаганда й агітація. Це людина говорила про те, що вона не згодна з політикою влади, що її пригнічують, те що з людини "вижимають" практично все, що людина нажила роками. А потім кажуть, що давай зерно давай хліб", – розповіла адміністратор інформаційно-довідкової зали УСБУ в Полтавській області Олена Євдокімова.

Частіше засуджували чоловіків, однак зрідка трапляються справи й репресованих жінок.

Громадяни, які поверталися з місць позбавлення волі, вважалися не благонадійними, таке ставлення спіткало і їхніх дітей.

"Людина була нізащо покарана, й саме головне те, що практично 95 відсотків справ закінчуються нічим. Тобто людину забирають, вирок є, а що далі з цією людиною, ми не знаємо", – сказала адміністратор інформаційно-довідкової зали УСБУ в Полтавській області Олена Євдокімова.

"Маючи напередодні 88-річнциці Голодомору, такі унікальні матеріали, яких немає ніде, ми хотіли показати людям, як діяла тоді радянська влада, наскільки інформація була закритою", – розповіла речниця СБУ у Полтавській області Інна Усова.

До архіву СБУ щороку звертаються понад тисячі людей. Серед них родичі репресованих, дослідники, та пересічні полтавці, яким цікаво дізнатися правду про радянські часи.