"Плач, а я побуду поруч" - ода людським сльозам

13 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Чому сльози не прояв слабкості, а маркер емпатії та як підтримати людину, в якої трапилась істерика.


В умовах тривалої війни увесь накопичений стрес поступово перетворюється на внутрішню напругу. Людина починає відчувати виснаження, пригнічення, довготривалу втрату концентрації, уваги та емоційної стабільності.

Один зі способів швидко зменшити напругу – плакати. Однак через ті чи інші упередження, страхи чи нав'язані стереотипи поплакати може далеко не кожен. Чимало хто дотримується більш сурових і, як доведено вченими, руйнівних принципів і переживає свої кризи мовчки.

 

У науці утримання складних почуттів усередині називають репресивним копінгом. Є дані про те, що подолання проблем у такий спосіб не лише підриває імунітет, але й негативно впливає на роботу серцево-судинної системи.Тому плакати не просто можна, але й корисно, якщо ви навсправжки піклуєтесь про власне здоров’я. Тож піклуючись про самопочуття наших читачів розбираємо найпопулярніші запитання про сльози: що це, як виникає і чи справді плач допомагає.

Загальновідомо, що людини виробляється три типи сліз.

Базальні: слізні протоки постійно виділяють сльози, які виконують антибактеріальну функцію та допомагають зберігати очі вологими.

Рефлекторні: це сльози, викликані такими подразниками, як вітер, дим або цибуля. Вони вивільняються, щоб змити ці подразники та захистити очі.

Психічні: люди плачуть у відповідь на певні емоції. Ці сльози містять вищий рівень гормонів стресу, ніж інші види сліз.

 Науковці й письменники донедавна мали різні думки щодо користі сліз. Так у "Генріху VI" Шекспір писав, що "плач дозволяє зменшити глибини горя". А американський письменник Лемоні Снікет підкреслював, що "добре виплакавшись, почуваєшся краще, навіть якщо причини смутку не зменшилися ні на йоту".  Давньогрецький філософ Аристотель казав, що плач "очищає розум". 

А от англійський прозаїк Чарльз Дарвін, навпаки, був упевнений, що плач  - це атавізм функціонування м'язів навколо очей. На його думку, ці м'язи час від часу мають скорочуватися, щоб не переповнюватися кров'ю. Тож сльози - побічний наслідок цього фізіологічного процесу.

Нині можемо з упевненістю сказати, що плач, принаймні у дорослих, - це складна фізіологічна реакція на певний емоційний стимул.  Її найпомітнішою особливістю є, звичайно, пролиття сліз, але також вона супроводжується зміною виразу обличчя і порушенням ритму дихання. Плач відрізняється від сліз, які з'являються у відповідь на хімічний подразник і навіть склад самих сліз може відрізнятися в залежності від їх причини.

У 1981 році психіатр із Міннесоти Вільям Х. Фрей II виявив, що сльози від сумного фільму містять більше протеїну, ніж ті, що виникають від різаної цибулі.
Щодо передумов реакції плачу у дорослих в одній з теорій розглядається 
 соціальна функція сліз. Тобто плач є своєрідним способом отримати  увагу та домогтися підтримки від значущих близьких. Відповідно до іншої версії плач це спосіб виразити емоційний стан, коли нам бракує слів, щоб описати свої почуття. Втім чимало дослідників не погоджуються з цими припущеннями аргументуючи це тим що більшість дорослих плачуть наодинці.

Ще одне пояснення пропонує теорія катарсису, за якою плач дає полегшення в емоційно стресових ситуаціях. Ця теорія співзвучна не лише зі словами Шекспіра, але й римського поета Овідія, який писав: "Плач утішає, сльози дають розраду і відносять журбу".
Але не залежно від того якої теорії тримаєтесь саме ви плакати корисно.І аби аргументувати свою позицію тримайте кілька фактів про плач та сльози:

1.Сльози зменшують біль. Науково доведено, що вони допомагають вгамувати не тільки емоційний біль, але і фізичний. Річ у тім, що сльози сприяють виробленню енкефалінів. Ця речовина по своїй дії схожа на морфін, який і знижує больові відчуття.

2.Сльози захищають організм.В них міститься фермент лізоцим, який має антибактеріальну дію.  Дослідження 2011 року показало, що лізоцим має такі потужні антимікробні властивості. Так під час плачу сльози потрапляють у ніс та очі і буквально змивають звідти бактерії.

3.Сльози зволожують.Науково доведено, що сльози відповідають за те, щоб очі не пересихали. Базальні сльози, які виділяються щоразу, коли людина кліпає, допомагають підтримувати вологість очей та запобігають висиханню слизових оболонок.

Змащувальний ефект базальних сліз допомагає людям краще бачити. Тож якщо слизова оболонка недостатньо буде зволожена, зір може стати нечітким.

4.Сльози заспокоюють. Плач виводить з організму токсини і гормони стресу. Після сліз пульс і дихання сповільнюється, відчувається душевне полегшення і спокій. Дослідження виявило, що окрім самозаспокоєння, пролиття емоційних сліз вивільняє окситоцин і ендорфіни.

Ці речовини змушують людей почуватися добре, а також можуть полегшити як фізичний, так і емоційний біль. Так плач може допомогти зменшити біль та покращити самопочуття.

Крім полегшення болю, окситоцин та ендорфіни можуть допомогти покращити настрій. Ось чому їх часто називають сполуками для гарного самопочуття.

5.Сльози – це засіб спілкування мовою емоцій. Так за допомогою плачу новонароджений спілкується з дорослими, а досягши більш свідомого віку демонструє свою емоційну вразливість й емпатію.

6.Сльози продовжують життя.Можливість як слід виплакатися, дає організму сильну психологічну розрядку і не пригнічує роботу інших систем організму. 

7.Сльози допомагають заснути. Невелике дослідження, проведене у 2015 році, показало, що плач допомагає дітям легше засинати та краще спати.Нині ще належить з'ясувати, чи так само плач впливає на дорослих.

Однак, враховуючи заспокійливий та знеболювальний ефект плачу можна припустити, що плач на дорослих впливає так само як і на дітей.

8. Сльози допомагають отримати підтримку від інших.

Дослідження 2016 року засвідчує, що плач – це, перш за все, поведінка прихильності, оскільки він допомагає отримати підтримку людей, що нас оточують. Це явище більш відоме як міжособистісна чи соціальна вигода.

Кожна людина справляється з кризовими подіями по-різному. Комусь стає легше, коли він або вона поплаче, а хтось, навпаки, хоче будь-якою ціною втримати емоції в собі. Це залежить від емоційного порогу людини. Якщо людина більш схильна до переживань, але намагається вдавати з себе емоційно невразливу особу, то пізніше може відчути всю ту тривогу, яку стримувала раніше. А це в свою чергу може викликати порушення психіки, приступи агресії та суїцидальні думки.

Напротивагу цьому плач від найменшого подразника теж може стати маркером психологічного  виснаження. Таким чином людина показує що у її житті розчарування або страждання. Тож плач для неї доступний спосіб переживання емоцій.

Наостанок розглянемо такий аспект, як "екологічна" підтримка людини яка плаче. Іноді люди можуть не знати, як коректно реагувати на сльози та як підтримувати. Вони можуть наводити ті приклади, які не заспокоять, а зроблять тільки гірше. 

Тож спираючись на думки психологів у таких ситуаціях варто насамперед спробувати трохи наблизитися до людини та повернути тіло в її бік. Не намагайтесь відразу обіймати людину, а робіть все поступово. Важливо показати людині, що ми поряд, і нас не лякає той стан, який вона зараз переживає.

 Якщо людина трохи заспокоїлась і йде на контакт, можна запитати, чи не проти вона, щоб ми взяли її за руку. Це додатково засвідчить вашу присутність і продемонструє те, що ви сприймаєте людину у її теперішньому стані і хочете їй допомогти. У розмові з людиною, яка плаче, важливо також нагадувати, що ми розуміємо сенс цих сліз, адже люди в цей момент невпевнені, їм як ніколи потрібна підтримка.

Лише діючи за таким алгоритмом та співвідносячи наші рекомендації з відчуттями людини, яка плаче можна не лише зарадити людському горю чи смутку, але й розвинути емоційний інтелект, посилити емпатію та зміцнити стосунки з людиною яку ви заспокоюєте.