Умовний строк призначили водієві, який у нетверезому стані на Полтавщині збив пішохідку

10 березня 2021 0
Навесні 2017 року у Лубенському районі нетверезий водій на робочому автомобілі підприємства збив пішохідку. Свою провину чоловік не визнав. Суд йому призначив умовний термін.

Рік та шість місяців іспитового строку призначив Оржицький районний суд чоловікові, який у нетверезому стані збив пішохідку. Відповідний вирок опублікували в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У тексті вироку йдеться, що 10 березня 2017 року приблизно о 20:00 у селі Круподеринці Оржицького району (на даний час Лубенського району) чоловік в стані алкогольного спʼяніння керував  технічно справним службовим автомобілем ВАЗ 211010, що належить СТОВ "АГРОФІРМА "ДРУЖБА". В умовах недостатньої видимості з увімкненим ближнім світлом фар зі швидкістю 60 км/год під час об`їзду перешкоди він не дотримався безпечного інтервалу та допустив наїзд на пішохідку. Вона зазнала тяжких тілесних ушкоджень.

Обвинувачений винуватість, позови прокурора та потерпілої не визнав. Зазначив, що після ДТП був у шоковому стані, тому випив з флакончика з медичної аптечки спирт.

Потерпіла пояснила, що того дня вона разом з працівниками СТОВ "Агрофірма "Дружба" святкувала корпоратив, де був і обвинувачений. Вона вживала алкоголь. Приблизно о 20:00 жінка рухалася з іншим пішоходом проїжджою частиною вулиці Центральної села Круподеринці в попутному до транспорту напрямку краєм дороги. Після удару автомобілем нічого не пам`ятала, оскільки втратила свідомість. Прохала визначити покарання на розсуд суду. Позов підтримувала.

Згідно з висновком судової автотехнічної експертизи, водій в умовах вказаної аварії не мав технічної можливості уникнути наїзду на пішохода, загальмувавши. Однак, міг своєчасно застосувати маневр та забезпечити безпечний боковий інтервал.

Таким чином суд визнав водія винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 286 ч. 2 (Порушення правил безпеки дорожнього руху, якщо вони заподіяли тяжке тілесне ушкодження потерпілому) Кримінального кодексу України.

Чоловікові призначили три роки шість місяців позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на один рік. Утім, відповідно до ст. 75 Кримінального кодексу України, водія звільнили від відбування основного покарання з випробуванням.

З чоловіка мають стягнути в дохід Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського 6 025 грн витрат на лікування потерпілої та 3000 грн витрат жінки на правову допомогу.

Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "АГРОФІРМА "ДРУЖБА" має сплатити потерпілій шкоду, завдану ушкодженням здоровʼя, в сумі 1 398 грн та моральну шкоду в сумі 80 тис. грн.

З обвинуваченого в дохід держави мають стягнути 13 463 грн процесуальних витрат на проведення експертиз.

Вирок можна оскаржити до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з моменту його проголошення.