У полтавських крамницях здорожчала червона ікра: як обрати якісний продукт

17 грудня 2021 0
Червона ікра – традиційний делікатес на новорічному столі, однак цінники на продукт поповзли догори. А деякі полтавці зізнаються, що не можуть дозволити собі ласувати ікрою навіть раз на рік.


У полтавських крамницях здорожчала червона ікра. Максимальний цінник у цьому магазині близько 300 гривень за 120 грамів продукту. Однак, не всім полтавцям ікра по кишені.

"Мені не раціонально витрачати 300 гривень на баночку ікри, коли ти можеш купити собі кілограм червоної риби, аналог за складом, за вмістом мікро та мікроелементів однаковий", – розповів полтавець Сергій Кузьменко.

"Можна було б їсти, але дорогувато", – сказав полтавець Леонід Чуприна.

"Два рази на рік, на восьме березня, й на Новий Рік. Та в принципі є адекватні ціни", – розповіла полтавка Тетяна Дорошенко.

"Видобуток ікри недешевий, тому така й ціна", – сказала полтавка Тетяна Ладур.

"Дуже рідко, бо студенти мало заробляють", – розповів полтавець Сергій Коленко.

Серед різновидів пакування ікри, варто віддавати перевагу скляній тарі, адже так можна роздивитися продукцію.

"Перше, що хочу сказати, якісна ікра, якісний продукт не може коштувати дешево. Та продукція яка коштує близько 300 гривень, і до 200 гривень. Вони за своїм складом, особливостями суттєвих відмінностей не мають. Єдину перевагу має продукція розфасована у скляну тару", – повідомила доцент кафедри товарознавства ПУЕТ Олена Горячова.

На полицях магазинів є й дешевша ікра.

Цей продукт також належати до ікряних товарів, однак самої ікри тут 37 відсотків. Все інше це допоміжна сировина: майонез, сіль та інші добавки.

"Серед зразків, які ми бачимо перед собою, як би це дивно не звучало, два зразки вироблені в Німеччині, три зразки вироблені із сировини, яка надійшла зі США, і ще три – у Київській області. З високою ймовірністю, всі ці зразки вироблені із замороженої сировини, тому що традиційно на ринок України ікра потрапляла з РФ виловлена на Камчатці", – сказала доцент кафедри товарознавства ПУЕТ Олена Горячова.

В Україну червона ікра імпортується на 80 відсотків. Попит на делікатес зростає перед новорічними святами, а це впливає на ціну.

"Більшість того продукту, який виробляють в Україні йде на експорт, зокрема в Кувейт, там де вона має високий попит. І ціни внутрішнього ринку нашого також підтягуються до цін світових, а вони достатньо високі", – повідомила економістка Світлана Прасолова.

Високі ціни на делікатес триматимуться до середини січня 2022 року. Після цього, в міру зниження попиту на продукт, буде знижуватися й ціна.