В Інтернеті торгують фальшивими довідками про відсутність коронавірусу

06 травня 2021 0
Якщо їдете за кордон, або повертаєтеся додому, необхідно здати аналіз на коронавірус. В інтернеті є сайти, які пропонують отримати довідку без здачі тесту, але з фальшивим документом є ризик не виїхати з країни.


 В Інтернеті підроблюють довідки, яки підтверджують, що людина не хворіє на коронавірус. За гроші пропонують отримати документ без здавання ПЛР-тесту. Така діяльність незаконна.

– Ми відправляємо Новою поштою з Києва, вартість 500 гривень, в цей день відправляємо, наступного дня у вас уже, – сказала оператор.
– А чи потрібно тест робити? – запитали журналісти.
– Здавати не треба, ми вам вже готовий відправляємо. У всіх нормально проходили ці тести, ми не робимо той, який вам не підійде, – відповіла жінка з сайту.

 Попит на фальшиві документи про відсутність коронавірусу є серед туристів. Однак є вірогідність, що вас з такою довідкою не пропустять за кордон.

"Місяці два тому телефонує жінка й каже, я у вас тур куплю, якщо ви мені зробити цю довідку. Я кажу, що ніяк не зроблю, бо вам треба піти в лабораторію. Колеги у листуванні скидали скриншоти, що пропонують тур і тест за 200-300 гривень, який вам не треба здавати", – розповіла власниця туристичної агенції Анна Шендрик.

А ось у Кременчуці поліціянти затримали 21-річного хлопця, який продавав фальшиві документи туристам.

"Фіктивні довідки, які надаються однаково не допоможуть громадянам виїхати за межі України. Оскільки всі обстеження, які проводяться в лабораторних умовах, проводяться відповідні документи, які підтверджують, або спростовують коронавірус. Вони вносять в єдину національну базу, і ці дані легко можна перевірити під час перетину кордону України", – повідомив речник ГУ НП Полтавщини Юрій Сулаєв.

Офіційний ПЛР-тест роблять впродовж доби не більше.

"Якщо людина звертається в нашу клініку для здачі ПЛР тесту на ковід, її реєструють на рецепції, вносять дату забору. Ці всі дані передаються в лабораторію в Києві, яка робить аналіз на ПЛР на коронавірус", – повідомила лікар-терапевт Світлана Касинець.

"Навіщо підробляють тести на коронавірус? Тому що є попит на це. А попит пов'язаний з туристичними поїздами у Туреччину, Єгипет. Чи коли треба відвідати лікарню, до родича прийти", – сказав президент всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

За підробку документів передбачена кримінальна відповідальність у вигляді штрафу 17 тисяч гривень, сім місяців арешту, або до двох років позбавлення волі.