Водії майже не бачать пішоходів на дорогах, через темний одяг

03 грудня 2021 0
Ввечері та вночі пішоходам варто користуватися світловідбивальними елементами на одязі, адже водіям важко розгледіти людей у темряві. Через що може статися ДТП. За рік на Полтавщині збили 243 людини.



У темну пору доби на пішохідних переходах та за його межами зовсім не видно пішоходів. Адже мало хто використовує сітловідбивальні елементи на одязі. Водії нарікають, що таким чином пішоходи створюють аварійні ситуації на дорозі.

"Приходиться призупинятися, але я жінка і їжджу завжди спокійно, то я завжди зупиняюся коли бачу пішохідні переходи. Бо пішохід може вибігти й самі розумієте, що може статися", – сказала водійка Алла Ягідка.

"Мені як водію здається, що краще б вони були зі світловідблискуючими елементами. Тому що, якщо їдеш при ближньому світлі, то ти їх бачиш в останній момент. А вмикати дальнє світло по місту це не дуже добре по етиці водіїв", – розповів водій Роман Салогуб.

"Вони, як темна пляма. Тому що щось освітлюється і це впиває сильно на оглядовість", – відповів водій Сергій.

"Світло в місті додаткове треба встановити, щоб добре світило. Ось, як у Вас цей ліхтарик. Інколи не видно ні за межами, ні на пішохідному переході, особливо якщо немає прямого освітлення згори, бо те що вмонтоване в дорогу взагалі не допомагають", – зазначив водій Олександр Козир.

Пішоходи ж нарікають на водіїв. Вважають, що керманичі не помічають їх, через погано освітленні пішохідні переходи.

"В цьому випадку є ліхтарі й все видно, а буває таке, що зовсім темно. Тому потрібні на одязі, особливо дитячому такі речі", – вважає полтавка Яна Федоренко.

"Грамотних водіїв випускати потрібно, а пішоходам дотримуватися правил дорожнього руху", – відповів полтавець Сергій.

"Пішоходи в нас ходять, як захочеться й вони не вивчають правила дорожнього руху взагалі. А пішохідні переходи треба підсвітити, бо це сучасно й зручно", – вважає полтавка Тетяна.

"Напевно треба носити, якісь світловідбивальні елементи на одязі. Багато водіїв намагаються мене все-таки пропустити на пішохідному переході", – розповів Данило Дзюбенко.

Пішохода, вдягнутого в темний одяг, водій побачить лише за 10 метрів. Синій колір водій бачить за 17 метрів, а червоний – за 24, видимість жовтого та білого дещо краща, 37 метрів та 55 метрів відповідно. А ось сітловідбивальні елементи видно аж за 130 метрів.

У Полтаві деякі пішохідні переходи облаштовані додатковим освітлення, а саме LED-лампами.

Однак, за свої дії кожен учасник дорожнього руху має відповідати самостійно.

"Водій в залежності від погодних умов та стану дорожнього покриття та навколишніх обставин має обрати безпечну швидкість. Звичайно до пішоходів основне побажання перебувати на дорозі використання одягу зі сітловідбивальними засобами", – наголосив автоадвокат Денис Конюшко.

За цей рік на Полтавщині сталося понад 200 аварій за участі пішоходів, в тому числі у й світлу пору доби.
"З цієї кількості дорожньо транспортних пригод 203 випадки з травмуванням людей, а 28 людей загинуло. Дорожньо транспортні пригоди трапилися й на пішохідних переходах регульованих чи ні. Також наїзди на пішоходів трапляються, обабіч дороги, коли водій просто не побачив завчасно пішохода", – повідомив пресофіцер поліції Полтави Василь Зуб.

Вуличне освітлення у Полтаві працює майже до 23 години, після цього часу освітленими залишаються лише центральні вулиці міста.